hirdetés
hirdetés
2021. március. 05., péntek - Adorján, Adrián.
hirdetés

Konferencia a tudatos gyógyszerhasználat jegyében

A SzeddViddVédd program legfőbb üzenete, hogy ne tároljunk otthon lejárt vagy szükségtelenné vált gyógyszereket, hanem vigyük vissza őket a gyógyszertárba.

hirdetés

Az emberek 96 százaléka tart otthon gyógyszert, de csak a lakosság fele tudja, hogy mit kell tenni a lejárt vagy szükségtelenné vált készítményekkel – derült ki a SzeddViddVédd reprezentatív lakossági felméréséből. A magyarok 24 százalék a helytelenül a háztartási szemétbe vagy a WC-be dobja a lejárt gyógyszereket, amivel súlyosan károsítják a talajt és a környezetet. Az ivóvízben, a Dunában és a Balatonban is kimutathatóak már a gyógyszermaradványok, amely hosszú távon súlyos következményekhez vezethetnek – mutatott rá a kutatás.

A lakosság edukálása érdekében szeptember 21-én, Budapesten, a Bécsi út 49. szám alatt rendezik az első SzeddViddVédd napot, ahol többek között dr. Zacher Gábor toxikológus, Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvívője, és dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke is ingyenes előadást tart a tudatos gyógyszerhasználattal kapcsolatban. A gyógyszerek helyes alkalmazása és tárolása, a gyógyszerfüggőség és a gyógyszerek szakszerű megsemmisítése mellet a vízben található gyógyszermaradványokról és egy low waste háztartás kialakításáról is hallhatnak a résztvevők.

A workshopokkal és szűrővizsgálatokkal színesített ingyenes rendezvényt a Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesületéből kinőtt, Richter Anna díjas kezdeményezés alapítója, dr. Kulcsár Nikolett szervezi, aki egy éve foglalkozik intenzíven a tudatos gyógyszerhasználattal.

A kezdeményezés célja, hogy orvosok és egészségügyi szakemberek részvételével tudatformáló kampány hívja fel a figyelmet a gyógyszerek helyes otthoni tárolására, valamint a biztonságos gyógyszerhasználat és a lejárt gyógyszerek környezettudatos megsemmisítésének fontosságára. 2019 első félévében a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva 31 százalékkal nőtt a begyűjtött gyógyszerhulladék mennyisége.

A SzeddViddVédd kampányhoz – a már említett neves előadók mellett – olyan elismert szakemberek csatlakoztak, mint dr. Novák Hunor gyermekorvos, dr. Maász Gábor és dr. Pirger Zsolt az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet munkatársai.

A kampány részeként az elmúlt egy évben magyarázó animációs videót, figyelemfelkeltő edukációs kisfilmeket, társadalmi célú reklámot és Facebook játékokat is készítettünk annak érdekében, hogy minél több emberhez eljuttassuk üzenetünket.

Az online platformokon kívül, fesztiválokon és iskolai rendezvényeken tartottunk előadást a tudatos gyógyszerhasználatról és a lejárt vagy szükségtelenné vált gyógyszerek helyes megsemmisítéséről.

A szeptember 21-ie rendezvényen a Magyarországon, a témában először készített reprezentatív piackutatás eredményeit is ismertetjük, amely átfogó képet mutat a magyarok gyógyszertárolási és gyógyszerhulladék-gazdálkodási szokásairól.

Az első SzeddViddVédd nap részletes programja:

13:05-13:10: Köszöntő – Sellei Ábel

13:10-13:30: A SzeddViddVédd program bemutatása – dr. Kulcsár Nikolett, dr. Kocsis Janka

13:30-13:55: Szépen gyarapszunk – dr. Zacher Gábor toxikológus

13:55-14:20: 'Gyógyszerhulladék kezelés' lakossági felmérés eredménye – Kun Eszter, Szinapszis Kft.

14:20-14:45: Tudatos gyógyszerhasználat az orvos szemszögéből – dr. Póta György, Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke

14:45-15:00: Szemtükör szűrőprogram: szemromlás és fejfájás kapcsolata – Dózsa Gábor

15:00 - 15:25: Környezeti tudatosság a mentők szemével – Győrfi Pál, Országos Mentőszolgálat

15:25-15:50: Gyógyszerhatóanyag maradványok vízminőségi és ökológia kockázatának vizsgálata – dr. Maász Gábor, MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet

15:50-16:15: Környezeti kockázatbecslés alapján beállított gyógyszerszennyezések élettani hatásai vízi teszt állatokban – dr. Pirger Zsolt, MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet

16:15-16:40: Gyógyszerhulladék megsemmisítése, a gyógyszer útja – Miklósi András, Recyclomed Kft.

16:40-17:05: Low waste háztartás kialakítása – Téglás Barbara, Zöldülő

Emellett kiegészítő programok / workshopok /szűrések is lesznek:

Készítsd el saját natúrkozmetikumodat!

Egészségügyi szűrések: vércukorszint, vérnyomás, koleszterin szint mérés

Fogászati, szájhigiéniai tanácsadás

Szemtükör program bemutatása (szemromlás és fejfájás kapcsolata)

(forrás: SzeddViddVédd)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés