hirdetés
hirdetés

A vihar után a fertőző betegség már közel 90 halálos áldozatot okozott

Kilencszázezer kolera elleni vakcinát osztanak szét Mozambikban

Az Idai ciklon óriási pusztítást hagyott maga után Afrika délkeleti részén, az itt élőknek azonban most egy rohamosan terjedő kolerajárvánnyal is meg kell küzdeniük. Másfél millió ember van veszélyben.

hirdetés

Az elmúlt évek legnagyobb méretű természeti katasztrófája március 14-én érte el Mozambik középső részét, majd Zimbabwe és Malawi felé haladt tovább. A viharos időjárás, az esőzések és földcsuszamlások óriási károkat okoztak, több mint 700-an vesztették életüket, több száz gyermek és felnőtt tűnt el, családok százezrei váltak földönfutóvá. A szennyezett víz miatt kitört kolerajárvány már közel 90 halálos áldozatot okozott. Az UNICEF és a WHO közel 900 000 dózis kolera elleni oltóanyagot szállított a mozambiki Beira városába. Az immunizációs kampányt azonnal el kell indítani, különben a rohamosan terjedő betegség még több emberéletet követelhet.

A ciklon pusztításának kitett mintegy 1,5 millió embernek sürgősen segítségre van szüksége, azonban a segítségnyújtást sok akadály nehezíti. Kevés a járható út, a vizes, mocsaras ösvényeken a nagyobb szállítóautók nem tudnak közlekedni. A nehezen megközelíthető helyekre az UNICEF légi úton szállítja az életmentő felszereléseket.

Hétköznap délelőtt Aruminda Luisnak is iskolában kéne lennie, de most ő vigyáz kistestvérére, Antonióra. (Fotó: UNICEF)
Hétköznap délelőtt Aruminda Luisnak is iskolában kéne lennie, de most ő vigyáz kistestvérére, Antonióra. (Fotó: UNICEF)

Az érintettek ideiglenes sátrakban összezsúfolva laknak, ahol nem jutnak hozzá tiszta ivóvízhez, nem megfelelőek a higiéniai feltételek, ezért terjedhetnek nagyon gyorsan a hasmenéses járványok, a kolera és a malária. „A gyermekek különösen veszélyeztetettek, hiszen sokkal nagyobb eséllyel kapják el ezeket a betegségeket, amik tiszta víz és gyógyszerek hiányában akár életveszélyesek is lehetnek.” – mondta Chris Cormency, az UNICEF víz- és higiéniai ellátás szakértője. Az UNICEF és a WHO kolera elleni immunizációs kampánya Mozambikban 900 000 ember beoltását kezdte meg, emellett a humanitárius csapatok azonnal hozzáláttak a közösségek figyelmét felhívni a betegség tüneteire, illetve hirdetni a leghatásosabb megelőzési módszereket. Ha nem kezelik, a kolera akár órák alatt is képes halált okozni.

Nemcsak a kolera és a fertőző betegségek jelentenek veszélyt, számos helyen a ciklon mindent letarolt, sokan mindenüket elvesztették. Csak Beira városában az első becslések alapján 2600 osztálytermet rombolt le a vihar, és legalább 11 000 ház semmisült meg. „Ennek súlyos következményei lesznek a gyerekek oktatására, egészségügyi ellátására és mentális jóllétére is.” – mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója. Az UNICEF gyerekbarát tereket alakított ki a sátrakban, ahol igyekszik biztosítani az otthontalan, családjuktól elszakadt vagy elárvult fiatalok ellátását, illetve napközben különböző tevékenységekkel, fejlesztő játékokkal foglalja le őket, segít a trauma feldolgozásában.

A természeti katasztrófa nyomában jár a kolerajárvány Mozambikban (Fotó: UNICEF)
A természeti katasztrófa nyomában jár a kolerajárvány Mozambikban (Fotó: UNICEF)

A pusztító vihar nemcsak az agyagból készült kis lakóházakat, a stabil építményeket is letarolta. Egy nhangau-i középiskola tetőszerkezete teljesen megrongálódott a viharban. Az elázott munkafüzeteket megpróbálják megmenteni, kiszárítják a napon, hátha még hasznát tudják venni a gyerekek, amikor visszatérhetnek az iskolába. Nemcsak a tetőt kell majd újjáépíteni, iskolai felszerelésekre is szükségük lesz a diákoknak, de jelenleg a legtöbb épségben maradt osztályterem még ideiglenes szállásként funkcionál. Malawiban 85 000 embernek kellett elhagynia otthonát. Az oktatási és egészségügyi intézmények egyáltalán nem, vagy néhol korlátozottan működnek, az emberek élete teljesen felfordult.

Az ideiglenes menedékekben sajnos a nők és a gyerekek jólléte veszélyben forog, erőszak vagy akár abúzus áldozatai is lehetnek. „Aggódunk az otthonukat elvesztett fiatalok miatt, és rendkívül nyugtalanító a ciklon miatt elárvult gyermekek, illetve a vihar miatt szétszakadt családok helyzete is.” – mondta Henrietta Fore, aki elment az érintettekhez, és bejárta azt az életmentő felszereléseket tároló UNICEF-raktárat is, amit még a ciklonra felkészülve töltöttek meg, ám sajnos ezt is súlyosan megtépázta a vihar.

Az újabb segélyszállítmányok már megérkeztek a helyszínre. A kolera elleni immunizáció mellett a vízkészletek helyreállítása, a higiéniai feltételek javítása kiemelten fontos a fertőző betegségek terjedésének megakadályozása érdekében, így a humanitárius csapatok elsődleges feladata eljuttatni a kannákat, szappanokat, víztisztító tablettákat, egészségügyi csomagokat a nehezen megközelíthető helyekre is. A tiszta ivóvíz mellett a megfelelő táplálék biztosítására is szükség van. A ciklon épp az aratási időszak előtt érkezett, így Mozambik éves termésének mintegy 50 százaléka megsemmisült a viharban.

(forrás: Unicef)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés