hirdetés
hirdetés
2023. február. 03., péntek - Balázs.
hirdetés

Kásler indokaira reagál Hankó Zoltán

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke tételesen reagál Kásler Miklós nyilatkozatára, amelyben a miniszter elmagyarázza, miért nem kapnak Covid-pénzt a patikusok.

hirdetés

Miniszter úr interjúját megelőzte a kamara honlapján pénteken közzétett „A gyógyszertárak dolgozói nem részesülnek az egyszeri juttatásból” című közlésem – írja Hankó Zoltán, az MGYK elnöke, melyben tájékoztattam kollégáimat, hogy a „korábban megígért, a Covid-19 járvány alatti helytállásért minden egészségügyi dolgozónak járó, egyszeri juttatásból mintegy 160 ezer egészségügyi dolgozó részesül”, de a közforgalmú gyógyszertárak dolgozói nem szerepelnek a miniszter úr által kihirdetett listán.

1. A gyógyszertárak szakemberei az egészségügyi törvény és a gyógyszer-gazdaságossági törvény értelmében egészségügyi dolgozók, akik ráadásul egészségügyi intézményben dolgoznak, így joggal várták, hogy a „minden egészségügyi dolgozó” fogalomba ők is beletartoznak.

2. Ráadásul kezemben tartom Miniszter úr március 20-án kelt, gyógyszerészeknek és „gyógyszertárban dolgozó Kollégáknak” címzett levelét, amelyben leírja, hogy „ebben az embert próbáló nehéz helyzetben (...) fokozottan számítunk az Önök helytállására, hiszen most valóban elengedhetetlen az egészségügyi ellátórendszer szereplőinek az együttműködése. (...) A szakmai elhivatottság, amivel nap mintnap a betegek szolgálatában állnak, most még nagyobb értéket jelent. (...) Magyarország lakossága érdekében végzett lelkiismeretes munkájukat és kitartásukat előre is köszönöm”. Miniszter úr levelét a Kamara honlapján és koronavírus-tájékoztatóinkon keresztül juttattuk el a gyógyszerészekhez.

3. Miniszter úr azt nyilatkozza Franka Tibor újságírónak, hogy „az ágazat eleve nagyon magas, huszonöt százalékos haszonnal dolgozik”. Miniszter úr a „haszon” (profit) helyett valószínűlega „hasznonkulcs” (árrés) kifejezést akarta használni, de ez sajnos még így sem igaz. Ma a közfinanszírozott gyógyszerek fogyasztói árának százalékában kifejezett, miniszteri rendeletben rögzített átlagos árrése már csak 10 (!) százalék körüli, ráadásul egyre több olyan gyógyszert forgalmaznak a gyógyszertárak, amelynek árrése még a beszállítónak kifizetendő összeg banki átutalási költségét sem fedezi. A szabadáras egyéb termékek árképzése ezt a kiesést csak részben kompenzálja, a vidéki kisforgalmú gyógyszertárak helyzete pedig egyre nehezebb. Évek óta eredmény nélkül könyörgök a korrekcióért, ráadásul úgy, hogy az ágazati átlagbér jóval a nemzetgazdasági átlag alatt van;

„a tulajdonosok közel egyharmada külföldi”, ez lehet, hogy igaz – sajnos. A 2010-2018 közötti két kormányzati ciklusban a Kormány és a Kamara együttműködésével sikerült megteremteni a jogi alapjait, hogy valamennyi gyógyszertári vállalkozás többségi gyógyszerészi tulajdonban működjön. Ezért a Kormány még az uniós kötelezettségszegési eljárást is bevállalta. Ha a gyógyszertárak tényleges tulajdonosi szerkezetével probléma van (van!), akkor az ágazati vezetés feladata a jogszabályi előírások érvényesítése mind a tulajdonlás, mind a gyógyszertár-működtetés területén. Évek óta hiába kérem a tárcától az ez irányú intézkedéseket;

„a gyógyszertárak egyébként is azt tették, amit járvány nélkül is tettek volna”. Bocsánat, a többi egészségügyi intézményben nem ugyanazt csinálták, amit járvány nélkül is tettek volna, tehát a betegeikellátását?

4. Sokáig nem értettem, hogy Miniszter úr tavaly ősszel miért kezdeményezte nagykereskedői érdekkörbe tartozó speditőr cégek közvetlen lakossági gyógyszer-értékesítésének lehetővé tételét,és miért támogatta az őáltala vezetett tárca gyógyszer-automaták tömeges telepítését, továbbá boltokban és postahivatalokban a gyógyszerforgalmazás engedélyezését. Miniszter úrnak ebből az interjúból kisejlő álláspontja alapján vált egyértelművé számomra, hogyan gondolkodik a gyógyszerészekről. Lehet, hogy egyszerűbb lett volna ezt és az egyszeri juttatással kapcsolatos álláspontot már a március 20-i levélben leírni, és nem a járvány lecsengésekor ország-világ tudomására hozni. Talán most kevésbé lennének frusztráltak a kollégáim.

Hankó Zoltán teljes írását az MGYK portálján olvashatják.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés