hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Június 3.: Patikanap

Hagyományosan minden év júniusának első szerdáján rendezi meg a Magyar Gyógyszerészi Kamara a Patikanapot. Idén az országos megnyitót a komáromi Balzsam patikában tartják, de számos gyógyszertárban várják a betérőket  a nyílt napon külön programmal.

hirdetés

Az allergia elleni küzdelem került az idei esztendőben a Patikanap (és az azt követő év) fókuszába. Június 3-án a hagyományos rendezvény ezúttal ugyanis más miatt is fontos a gyógyszertáraknak: a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) és a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet között nemrégiben aláírt együttműködési megállapodás alapján ezen a napon indul útjára a 2016 júniusának első szerdájáig tartó patikai népegészségügyi program, szeptembertől kiegészítve az allergiát a racionális vitamin-, nyomelem és ásványi anyag használat témakörével.

Jövő szerdán Komáromban, a Balzsam patikában (Klapka Gy. u. 5.) 10 órakor dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár nyitja meg az Országos Patikanapot. Mint az a kamara honlapján olvasható: köszönti a megjelenteket dr. Kovács József, az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága alelnöke, dr. Török Krisztina a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet megbízott főigazgatója, prof. dr. Nékám Kristóf, a Magyar Allergia Szövetség elnöke, dr. Molnár Attila, Komárom polgármestere és dr. Hankó Zoltán, az MGYK elnöke is. Tizenegy órától a Jókai filmszínházban (Komárom, Táncsics M. u. 13.) orvos-gyógyszerész napra várják az érdeklődőket, ahol a köszöntők után a többi közt a meghirdetett  programokról Nékám professzor és dr. Horányi Tamás, a MÉKISZ alelnöke ad tájékoztatást.

A nap folyamán a Balzsam patikánál szűrőbusz áll a lakosság rendelkezésére, és az országos patikanaphoz a közforgalmú gyógyszertárakon és a kórházi gyógyszertárakon kívül egyes patikamúzeumok is kapcsolódnak.

Mint azt a PharmaOnline korábban megírta: a kamara és a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet megállapodása értelmében a gyógyszertárak bekapcsolódnak a hazai népegészségügyi, egészségfejlesztési programokba. Török Krisztina szerint ugyanis ki kell használni az évenkénti hatvanmillió gyógyszerész-beteg találkozót arra, hogy minél több hiteles, célzott információ jusson el a lakossághoz. Márpedig a kamara elnöke szerint a gyógyszertári dolgozók képesek hiteles információt adni az embereknek a fókuszba állított kérdésekben. A kampány szakmai anyagait egységes tartalommal készítik el, s azokat szórólapokon, a Gyógyszerészi Hírlapban, a patikákban található magazinokban, illetve a két szervezet honlapján teszik közzé.

S hogy miért eshetett a választás az allergiára és a racionális vitamin-, nyomelem és ásványi anyag használatra? Javában tart már az allergiaszezon, s mint tudjuk, az allergiás és asztmás megbetegedések, az immunbetegségek évről-évre egyre nagyobb figyelmet követelnek orvostól, betegtől és gyógyszerésztől egyaránt. Nehezíti a helyzetet, hogy Magyarországon a mainál sokkal több allergológusra lenne szükség, és több olyan orvosra is, aki vállalja a betegek számára az immunterápia megkezdését. Továbbra is szükséges a megfelelő centrumok kialakítása, mert Magyarországon ma is vannak, akik nem jutnak hozzá a megfelelő kezeléshez, sőt, méhcsípés miatt is minden évben előfordul még egy-két haláleset.

A vitaminokról, étrend-kiegészítőkről pedig elegendő annyit felidézni, amit dr.Pozsgay Csilla, a nemrégiben létrehozott OGYÉI főigazgatója mondott a Pharma Tribune idei 2. lapszámában. Szerinte azzal, hogy a korábbi Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet betagozódott a gyógyszerügyi hatóságba, „jobban tudjuk majd kontrollálni az étrend-kiegészítők piacát, ahol akkora a káosz, hogy ha azonnal cselekszünk, már akkor is késében vagyunk. Kimondottan veszélyes a jelenlegi szisztéma, a jogi környezet miatt jelenleg nincs semmilyen előzetes szűrő, a neten keringő termékek felett pedig – melyek gyakorta gyógyszer-hatóanyagot is tartalmazó termékek –, nagyon nehéz bármilyen kontrollt gyakorolni.”

PharmaOnline
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés