hirdetés
hirdetés
2022. október. 01., szombat - Malvin.
hirdetés

Jakab: Biztonságos az orosz és a kínai vakcina is

A járványok korára kell felkészülni – mondta a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) tartott előadásában Jakab Ferenc virológus, tanszékvezető egyetemi tanár, kutatócsoport-vezető, az MTA doktora. A VG információja.

hirdetés

A vakcina és gyógyszer fejlesztéssel kapcsolatban a virológus elmondta, 180 vakcinafejlesztési projekt fut világszerte. Kínában és USA-ban van jelenleg engedélyezett vakcina. A világon zajló mintegy 180 védőoltás-fejlesztési projektből 6-8 az utolsó klinikai kísérleti fázisban tart, ami azt jelenti, hogy a nem túl távoli jövőben, a megfelelő ellenőrzési eljárásokat követően törzskönyvezett vakcina lesz belőlük, ami akár jövő év elején hazánkban is elérhető lesz.

Sokan mondják azt, hogy a kutatók kapkodnak, hogy SARS-CoV-2 elleni védőoltások fejlesztése során, de már nagyon sok mindent tudnak a kutatók a SARS és a MERS vírusok kapcsán, ezért nem nevezhetőek rapidnak ezek a kutatások. Hangsúlyozta, bízik a kínai és az orosz vakcinában is és azokat is bármikor beadatná magának.

A vakcinafejlesztések gyorsasági rekordját a mumpsz tartja 4 évvel, viszont vannak olyan vírusok, például a HIV, amelyek ellen több évtizede sem sikerült hatékony védőoltást kifejleszteni. Ehhez képest a SARS-CoV-2 elleni védőoltások fejlesztésében már az elmúlt háromnegyed évben is hatalmas előrelépések történtek.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy ha meg lesz a vakcina, akkor egyetlen oltás elég lesz vagy évente kell ismételni, mint például az influenza elleni oltást – válaszolta a Világgazdaság kérdésére Jakab Ferenc. Hozzátette: az oxfordi vakcinafejlesztésben az első oltás során 90-95 százalékos immunválaszt értek el a kutatók. Ennél a vakcinánál, két oltásos szériát szeretnének bevezetni. De kitért arra is, a koronavírus messze nem olyan mutálódó vírus, mint az influenzavírus. Jelenleg Magyarországon a vírus reprodukciós rátája kettő felett van, ez annyit jelent, hogy egy koronavírusos beteg 2-2,5 másik embert fertőz meg, a cél az, hogy ezt a reprodukciós rátát egy alá szorítsuk, ekkor tudjuk visszaszorítani a járványt.
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés