hirdetés
hirdetés
2022. november. 30., szerda - András.
hirdetés

Innovációs és egészségipar kerekasztal a Nyári Egyetemen

Az egészségipar, az innováció és a versenyképesség volt a fókuszban a Semmelweis Nyári Egyetem második napján.

hirdetés

Innovációs és egészségipar kerekasztal-beszélgetésen dr. Merkely Béla rektor vendége volt dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. operatív elnöke. Dr. Palkovics László a magyar egészségipar stratégiai kérdéseiről szólt röviden, mint mondta, a cél az, hogy legyen ezen az egyre bővülő területen a növekedés két százalékkal az uniós átlag felett. Kilenc területet azonosítottak az egészségiparban, amivel célszerű Magyarországon foglalkozni; ezek a gyógyszeripar, a biotechnológia, az orvosi eszközök gyártása, a gyógynövényipar, a klinikai vizsgálatok, az egészségturizmus, e-health, genomika, bionika. Fontosnak tartja egyebek mellett a koordináció intézményesítését, az adatalapú működést, a digitalizációt, a kis- és közepes vállalatok erősítését. Magyarországon nem erős a start-up ökoszisztéma, aminek az áll a hátterében, hogy félünk a cégműködtetés rizikóitól, a kudarctól – vélekedett. A kudarctól való félelem nem jó dolog, hiszen a negatív tapasztalatok pozitívba fordíthatók, ha nem működik az első cég, működik a második – osztotta meg a külföldi minták alapján látott tapasztalatait.

Bogsch Erik kitért arra, hogy a gyógyszeriparban jelenleg az árbevételben a legmagasabb termékek nagyobb része biológiai készítmény – ezek a gyógyszerek jelentik a jövőt és az innovációt ezen a területen. A gyógyszerkutatásról szólva példaként említette a központi idegrendszert, amely egy olyan terület, ami jelentős innovációs lehetőséget rejt magában. A gyógyszerkutatáshoz nagy kitartás, rengeteg tudás és türelem, valamint szerencse is kell – fogalmazott. A hallgatók figyelmébe ajánlotta a világ egyik legnagyobb befektetője, Warren Buffett szavait, miszerint a siker három összetevője a felkészülés, a józan ész és a bizalom. A sikerhez, így a sikeres nemzethez pozitív gondolkodásra van szükség, ezt próbálta mindig a Richterben is megvalósítani – jegyezte meg.

Dr. Merkely Béla beszélt arról, hogy az idei tanévtől elinduló kurrikulumreform mellett rektorként másik fontos célja az egészségipari innováció fejlesztése és az, hogy az egyetem közép-európai vezető szerephez jusson ezen a területen. Az egyetem feladata olyan környezetet teremteni az oktatók, kutatók, hallgatók számára, hogy támogassa az innovatív gondolatok és termékek megszületését – jelentette ki.

A kerekasztal résztvevői egyetértettek abban, hogy az egyetemek és az ipar megfelelő együttműködése elengedhetetlen, közli az egyetem honlapja.

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés