hirdetés
hirdetés
2021. február. 25., csütörtök - Géza.
hirdetés

Ingyenoltás - kis hibával

A háziorvosoktól kérhető oltóanyag három komponensű, viszont nincs benne a most pusztító influenza B (Yamagata) vírus elleni védelem, írja összeállításában a Népszava.

hirdetés

A Népszava kérdésére, hogy enélkül van-e értelme a védőoltás melletti kormányzati kampánynak, az Országos Közegészségügyi Intézet sajtóosztálya azt válaszolta: van. Azt írták: „A nemzetközi tapasztalatok alapján valószínűsíthető, hogy az oltóanyagban található B vírustörzs, mely a Victoria vonalhoz tartozik, nyújt keresztvédelmet a jelenleg terjedő B vírustörzs ellen. Az oltóanyag előállításához körülbelül 6 hónap szükséges, így már minden év februárjában el kell dönteni, hogy az ősszel beadandó oltóanyag előállításához melyik influenza-vírustörzset használják fel. A vírusok változékonysága miatt szükséges minden évben új oltóanyag, és ennek a hatékonysága változó.” Hozzátették: egyetlen influenza elleni védőoltás sem biztosít százszázalékos védelmet.

– A semminél jobb, úgyhogy aki csak teheti, kérje a háziorvostól még akár most is a térítésmentes oltást – nyilatkozta Falus Ferenc, egykori tisztifőorvos, tüdőgyógyász. A szakember is megerősítette a kormányzati álláspontot, hogy az állami oltásban lévő B(Victoria) vírus ellenanyag adhat keresztvédelmet B(Yamagata) ellen is.

Aki még biztosabb védelmet szeretne, annak valóban meg kell vásárolnia a patikában a négy komponensű oltást, ezt is recept ellenében és körülbelül 3000 forintnyi térítési díjért adják oda.

(forrás: Népszava)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés