hirdetés
hirdetés
2022. október. 01., szombat - Malvin.
hirdetés

Így értékelte az idei évet Szentiványi Mátyás

A vakcina- és gyógyszer-engedélyezésekről szólt a hatóság elmúlt egy éve – mondta a VG-nek Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója.

hirdetés

Nem átlagos évet tudhat maga mögött az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Mire a legbüszkébb, és mit lehetett volna másképp csinálni?

Az OGYÉI legnagyobb idei teljesítménye a Covid-ellenes vakcinák engedélyezése volt még az év elején, azóta pedig a Covid-oltásokkal és gyógyszerekkel kapcsolatos tevékenység. A vakcinaengedélyezést nagyon gyorsan és jó minőségben elvégeztük, amit azóta az élet is igazolt. Emiatt az intézet többet szerepelt a sajtóban is, ami nagy változást jelentett nekünk, hiszen sosem kerültünk még ennyire rivaldafénybe. A kommunikációban talán lehettünk volna még inkább a laikusok nyelvén beszélők, de azt gondolom, ez nekünk is olyan kihívás volt, amire még fél évvel korábban sem számítottunk.

A megnövekedett feladatok miatt szükség volt a munkatársi gárda bővítésére?

Egyelőre nem kellett növelni a létszámot, de a közeljövőben szükség lesz erre is, ami azonban a Covidtól független dolog. Egyszerűen új feladatokat kapunk az EU-s és a hazai jogszabályváltozások miatt, az új feladatokhoz pedig további munkaerőre is szükséges lesz, hogy meg tudjunk felelni az elvárásoknak. Minderre a bevételeink jelentettek és jelentenek forrást, illetve az a tény, hogy például az európai engedélyezésben betöltött jelentősebb szerepünk miatt nagyobb bevételre is szert tehetünk majd.

Jövőre elköltözik a gyógyszerhatóság a Belvárosból. Miért váltanak?

A hivatal költözése nem a mi döntésünk, hiszen mi állami szervként a felettes szerveink iránymutatásait követjük. Azt azonban el kell mondanom, hogy nagyon jó helyre költözünk, hiszen a Szabolcs utcai volt kórházi épületek az átalakítás után igazi korszerű, a 21. század igényeit kielégítő helyszínt fognak biztosítani az OGYÉI számára, nem beszélve arról, hogy végre egy telephelyre tud majd költözni a 2015-ben egyesült két pillérünk, a gyógyszerekkel foglalkozó és az élelmezés-egészségüggyel foglalkozó terület is.

Hogyan alakult az OGYÉI büdzséje? Mennyi forrásból gazdálkodnak?

Az OGYÉI éves bevétele 2021-ben várhatóan 5 milliárd forint körül alakul. Ez csökkenés a 2020-as 5,5 milliárd forinthoz képest, és számításaink szerint a járványhelyzet okozta bevételkiesés tovagyűrűző hatása jelentősen érződni fog 2022-ben is. A pandémia miatt az intézetnél is jelentkeztek többletköltségek, mintegy 163,7 millió forint összegben, de ezeket költségvetési forrásból mérsékelték.

A koronavírus-járvány leküzdéséhez hány új gyógyszerjelölt került a hatóság látóterébe? Mik voltak ezek, pirulák, orrspray-k vagy más típusú termékek?

Megkerestek minket különböző készítményekkel, például tapasz, orrspray, infúzió, tabletta is volt a palettán. A klinikai vizsgálattal kapcsolatos megkereséseknél a kezdetleges protokoll-összefoglalókat véleményeztük. Tudományos tanácsadásainknak köszönhetően több klinikai vizsgálat is indult: ilyen voltak a favipiravir, a remdesivir, az azacitidine, az ivermectin hatóanyagú készítmény is. Ami az engedélyezett gyógyszerészeti fejlesztéseket illeti, a remdesivir és a favipiravir esetében is több körben, egy speciális, úgynevezett „rolling review” eljárás keretein belül folyamatosan értékeltük az újabb rendelkezésre álló és benyújtott adatokat, amivel gyorsítani tudtuk magát az értékelési eljárást.

A teljes interjút a VG közli.

(forrás: vg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés