hirdetés
hirdetés
2021. október. 26., kedd - Dömötör.
hirdetés

Húszmillió dollárnyi gyógyszersegély Ukrajnának

Ukrajna új fejlesztésű koronavírus elleni gyógyszereket kap az Egyesült Államok kormányától, közölte a kijevi egészségügyi minisztérium sajtószolgálata.

Csaknem 20 millió dollár értékű humanitárius segélyszállítmány hamarosan megérkezik Ukrajnába, és jótékonysági alapítványok szállítják majd ki az ország különböző régióiba. A segélyszállítmányra vonatkozó megállapodásokat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök amerikai látogatásának keretében írták alá.

Olyan gyógyszerekről van szó, amelyeket az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Felügyelet (FDA) már nyilvántartásba vett, és enyhe, illetve közepes súlyosságú betegek kezelésére ajánlott, különösen akkor, ha fennáll az állapotromlás veszélye – mondta el Viktor Ljasko egészségügyi miniszter. Kifejtette, hogy a hamarosan érkező szállítmány 20 ezer flakon Bamlanivimab és 40 ezer flakon Etesevimab nevű készítményt tartalmaz. A miniszter magyarázata szerint ezek olyan gyógyszerek, amelyek közvetlenül hatnak a vírusra, hozzákötődnek a vírus tüskefehérjéihez, megakadályozzák a sejtbe való behatolást és a további reprodukciót, így felgyorsítják a koronavírusos betegek gyógyulását, megelőzik a szövődményeket, így azt is, hogy a beteg kórházi ápolásra szoruljon.

Ukrajnában csütörtökre tovább gyorsult a járvány terjedése, 2477-tel 2 290 848-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény 402-vel több az előző napiénál. Egy nap alatt újabb 44 ember halt bele a Covid-19 betegségbe, a járvány kezdete óta elhunytak száma ezzel 53 877-re emelkedett. Eddig 2 209 754-en gyógyultak meg, miközben az aktív fertőzöttek száma több mint 1500-zal nőtt 27 217-re. Kórházba 787 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 5 452 125-en kapták meg valamely védőoltás első, 3 906 070-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Szerdán 119 022 embert oltottak be az országban.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés