hirdetés
hirdetés

Hozott a konyhára az innovatív vaklicit

Noha sok a kérdés és kétség a vitatott közbeszerzés miatt, a kormány állítja: máris 2,2 milliárddal olcsóbban adják a gyártók az érintett készítményeket, írta a Népszava.

hirdetés

Bár a legsúlyosabb betegségek innovatív orvosságaira meghirdetett vaklicit eredményét még nem hirdették ki, a döntés megszületett – tudta meg a Népszava. A lap kérdésére erről a szakállamtitkárság annyit közölt, hogy az új molekuláknál első alkalommal alkalmazott vaklicit nyomán mintegy 2,2 milliárddal olcsóbban adják a gyártók az érintett készítményeket. Ez az összeg legalább 300 beteg terápia költségének felel meg. A betegszervezetek és az onkológusok által is vitatott közbeszerzés után – mint azt a tárca írta – a betegek azt a terápiát kaphatják meg, amelyre szükségük van.

A szaktárca válaszból kiderült: a hó elejétől valamennyi súlyos betegség innovatív terápiája elérhető az intézményekben. A már gyógyszeres terápián lévőket nem érinti az új eljárás, gyógyszerek cseréjéről az ő esetükben szó sincs. Az új betegeknél – a tüdő-, a vastagbél- és a prosztata daganat, a melanoma, és az egyes súlyos gyulladásos betegségek, a Fábry-kór valamint az időskori makuladegeneráció terápiájában – a finanszírozó azt javasolja, hogy ha nincs egyéb szakmai indok, elsőként a kedvezőbb áru készítménnyel kezdjék meg az orvosok a kezelést. Egy korábbi háttérbeszélgetésen Bidló Judit, a NEAK szakmai főtanácsadója azt mondta: mindez nem jelenti azt, hogy a fenti kórképekkel kezelésre szoruló új betegek mindegyike elsőként csak a legolcsóbb gyógyszert kaphatja.

Mint írták: a meghirdetett vaklicit első eljárásában mind a 35 eddig használt hatóanyagot megvásárolták, hogy továbbra is minden termék elérhető maradjon a kezelésekhez. A második eljárásban 8 csoportban hirdetett eljárást a NEAK az árcsökkentés reményében. (Ekkor javasolták, hogy első körben a kedvezőbb árú terápiát alkalmazzák az orvosok.) Ha a doktor mégis úgy véli, hogy az adott betegnél jobb eredmény érhető el másik készítménnyel, akkor azt is alkalmazhatja.

(forrás: Népszava)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés