hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Hazai SM betegek bevonásával is zajlanak klinikai gyógyszervizsgálatok

Idehaza is több neurológiai centrumban zajlanak sclerosis multiplexes betegek bevonásával klinikai gyógyszervizsgálatok, ezek menetéről az internetről is ingyenesen letölthető Multiplex Magazin ad áttekintést.

hirdetés

Önmagában az agy és az idegrendszer károsodását okozó sclerosis multiplex nem gátja a gyermekvállalásnak. Ez nagyon fontos megállapítás sok család számára, hiszen az SM a leggyakrabban a húszas-harmincas éveikben járó fiataloknál jelenik meg. A neurológus bevonásával történő családtervezés ugyanakkor fontos, hogy meg lehessen találni azt a terápiát, azt a kezelési ütemezést, amely az anyának és a babának is a legnagyobb biztonságot képes nyújtani.

577 résztvevő töltötte ki az interneten az SM betegeket kezelő szakorvosokat is összefogó Magyar Neuroimmunológiai Társaság (MANIT) által közzétett kérdőívet. Az orvostársaság azért kezdeményezte a felmérést, hogy átfogó képet, közvetlen visszacsatolást kapjon a hazai SM betegek helyzetéről, betegségen túli gondjairól is – a lap beszámol a legfontosabb tanulságokról.

A gyógyszerfejlesztés betegek részvételével zajló fázisairól, lépéseiről, a lehetséges előnyökről és kockázatokról is összeállítás olvasható a lapban. Az újság körképet közöl a hazai területi SM egyesületekről, az Európai SM Platform munkatársa pedig nemzetközi kitekintést ad a betegek európai helyzetéről. „Amíg nem adom fel, legyőzhetetlen vagyok” – szól annak az erőt adó riportnak a címlapon is olvasható címe, amelyben egy sok megpróbáltatáson átment beteg avatja be az olvasókat élettörténetébe.

Sclerosis multiplexben az immunrendszer az idegszálakat szigetelő myelinhüvelyt károsítja. Az idegrendszer károsodásának mértéke és üteme határozza meg egy-egy SM beteg sorsát. Magyarországon mintegy 10 ezer SM beteg él. Meggyógyítani még nem tudják a kórt, a mielőbb megkezdett gyógyszeres kezelés ad reményt, hogy a betegek minél hosszabban élhessenek minél jobb állapotban.

A Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete által jegyzett ingyenes országos Multiplex Magazin eljut országszerte a neurológiai osztályokra, a területi betegszervezetekhez, illetve minden lapszám teljes terjedelmében, szabadon letölthető a www.msmba.hu/multiplex-magazin címről is.

(forrás: Multiplex Magazin)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés