hirdetés
hirdetés
2021. december. 09., csütörtök - Natália.
hirdetés

Hatékony? Nem hatékony?

Egyes kutatók szerint nem feltétlenül kell aggódni, ha az antitestszint alacsony a második oltás után 1-2 hónappal, mások arra figyelmeztetnek, hogy a kínai vakcina jóval gyengébb sejtes immunválaszt vált ki, írja a Telex.

Szerbiában tízezer résztvevő bevonásával vizsgálták meg, melyik vakcina hogyan indítja be az antitestek termelődését. A kínai vakcina összességében a 20 és 65 év közöttiek 90 százalékánál jól teljesített, de volt két figyelemre méltó megállapítása a vizsgálatnak.

  • A Sinopharmnál a többi vakcinához képest jóval később, csak a második adag után legkorábban két héttel jelenik meg mérhető antitestszint a szervezetben, tehát az első oltás után még nagyon alacsony a védettség szintje.
  • Jelentősen gyengébb antitestválaszt figyeltek meg a 65 év fölöttieknél, különösen a 70 évnél idősebb férfiaknál. Körükben gyakran egyáltalán nem volt kimutatható a specifikus antitestek jelenléte a vérkeringésben.

Nem véletlen, hogy a harmadik oltás kérdése lépten-nyomon felmerül. A kínai Sinopharm gyártója márciusban ismerte el, hogy vizsgálják ennek a szükségességét. Az Egyesült Arab Emírségekben el is kezdték beadni a vakcina harmadik adagját. Ez a kérdés más gyártóknál is felmerült. Áprilisban a Pfizer vezére beszélt erről, és az Egyesült Királyságban is készülnek a harmadik adagokra.

Arra ugyanakkor ma nincs eljárásrend Magyarországon, hogy egy háziorvos egy harmadik oltást is beadjon a páciensének, igaz, ez nem is tiltott. „Az elektronikus egészségügyi rendszerben (EESZT) csak két oltás beadását tudjuk rögzíteni” – mondta a Telexnek egy háziorvos. Szigorú az elszámolás a vakcinákkal is: a praxisok egy betegre két adag vakcinát kapnak, és az orvosoknak le kell jelenteni, hogy a kapott mennyiséget mikor adták be. Persze kiskapuk lehetnek. Elő-elő fordul, hogy valaki nem megy el az oltására, és egy ampullában marad oltóanyag, amit vagy kidobnak, vagy beadnak valakinek.

Ha ez a harmadik oltás, akkor arról semmilyen igazolást nem tudnak kiállítani. Pedig sokaknak ez is fontos lenne. „Volt már olyan betegem, aki két kínai oltást kapott, de a nyáron olyan helyre akar menni nyaralni, ahol azt nem fogadják el. Arról érdeklődött, kaphatna-e most a Pfizerből. Ez természetesen nem lehetséges, és ez különben sem kívánságműsor” – mondta az orvos.

(forrás: Telex)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés