hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Harmincmilliárd forintnyi Sinopharm hever raktáron

Bár az oltásokat tekintve a magyar felnőttek 68,8 százaléka kapott már legalább egy dózist, az Európai Unió 79,9 százalékos átlagától így is jelentős az elmaradásunk, írja az Index.

hirdetés

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai alapján Magyarországnál csak Bulgária áll rosszabbul az EU-ban – hazánkban 49,3 százalék a felhasznált vakcinák aránya, írja az Index.

A kormány közlése alapján EU-beszerzésből 15 733 625 adag vakcina (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen) érkezett, míg a Magyarország által külön vásárlással behozott Szputnyikból és Sinopharmból 7 205 600, vagyis összesen 22 939 225, amelynek kevesebb mint a felét sikerült eddig felhasználni, ráadásul még nem is érkezett meg az összes adag.

Igaz, eleinte gyorsan haladt az oltás, mostanra jelentősen visszaesett a lendület, így a jelentős mennyiség nagy része alighanem megmarad, amely idővel meg is romlik, vagyis lehet kidobni.

Ez azért is érdekes, mert a kormány által megrendelt ötmillió adag Sinopharmból – amelynek egy adagja 31,5 euróba (11 306 forintba) került, vagyis messze ez volt a legdrágább – nagyjából hárommillió tartalék van még. Bár a magyar kormány a kínai vakcinából kétszáz-kétszázezer adagot Bosznia-Hercegovinának és Montenegrónak ajándékozott, amelynek összege nagyjából 4,5 milliárd forint, a maradék hárommillió adag kínai oltóanyag értéke körülbelül harmincmilliárd forint, vagyis ennyi hever most raktáron.

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés