hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 11., kedd - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

Hankó: Képesnek kell lennünk az új feladatok ellátására is

A közelgő Gyógyszerész Köztestületi Napok alkalmából dr. Hankó Zoltán elnökkel beszélget az mgyk.hu a most lezáruló kamarai ciklusról és célokról.

hirdetés

(...) Az elmúlt ciklusok történéseinek fényében hogyan látja a további célokat?

Ma az előttünk álló időszakról azt lehet tudni, hogy különbözni fog a korábbiaktól. Mindnyájan emlékszünk a 2006 végén hozott liberalizációs törvényekre. Így 2007 elejétől 2011-ig az volt a legfontosabb kamarai feladat, hogy megőrizzük a reményt arra, hogy a szakmának és a kamarának is szebb lehet a jövője. Higgyük el, hogy vissza lehet csinálni a sok rosszat, készüljünk fel a változásra és e mellett keressünk szövetségeseket is. Ez sikerült és a mi programunk mentén kezdődött el a strukturális rendszerváltás is. A 2011 és 2015 közötti időszaknak a struktúra átalakítása mellett a legfontosabb célkitűzése a szakmai, gazdasági és morális válságból való kijövetel volt. A most lezáruló ciklusban pedig a jövőkép és a cselekvési program kidolgozását követően elindítottuk a szakmai rendszerváltást is. Azt remélem, hogy az elkövetkező években már nem a túlélésre és válságkezelésre, nem az alapvető jogszabályi keretek kidolgozására és a struktúraváltásra kell a fő hangsúlyt helyezni, hanem a szakmai rendszerváltás kiteljesítése lesz az elsődleges kamarai feladat. Ehhez persze az alapvető feltételeket biztosítani kell, így pl. a patikák gazdasági működőképességét, vagy a gyógyszertárak és gyógyszerészek szakmai, gazdasági és tulajdonosi integritását. Abból a szempontból is más időszak várható, hogy a legutóbbi ciklusok kamarai céljainak a megvalósításában döntő jelentőségű volt a törvényhozóval, illetve a közhatalommal való együttműködés. Erre az elkövetkező időszakban is figyelni kell, de a szakmai önkormányzati feladatok is növekedni fognak. Ezért képessé kell válni arra is, hogy a kamara – szervezetében, céljaiban, kapcsolatrendszerében és munkamódszerében – az új feladatait is végre tudja hajtani. Professzionálisan működő szervezet legyen a kamara. (...)

Melyek az imént említett kamarai feladatok?

Az egyik feladat értelemszerűen a gyógyszertárak és a gyógyszerellátás gazdasági működőképességének a biztosítása. A másik a gyógyszerellátás kialakult struktúrájának finomítása, korrekciója, aminek az egyik lépése a jogszabályi háttér pontosítása és a hatósági gyakorlat hozzáigazítása, a másik a szereplőkkel való elfogadtatása. Fontosa a napi patikai feladatvégzés adminisztratív és egyéb terheinek racionalizálása, valamint a szükséges létszámú szakember biztosítása is. Az integritás megteremtése – gazdasági, tulajdonosi és szakmai szempontból egyaránt – komoly kihívást jelent. Ennek a részleteibe most nem mennék bele, a közelmúltban publikáltam egy ezzel kapcsolatos elemzést. Logisztikai és érdekvédelmi szempontból is nagy feladat a vidék gyógyszerellátásával kapcsolatos megoldatlan kérdések tisztázása. Előttünk áll a szakmai rendszerváltás, ezen belül is az adherencia program kiteljesítése, amibe a kórházi gyógyszerészeket is be kell vonni. A másik feladatcsokor az önkormányzatiság erősítése. Az eddiginél intenzívebb segítséget kell nyújtani a különféle gazdasági, szakmai jellegű kérdésekben a gyógyszerészeknek. Erősíteni kell az etikai alapokat és folytatni a képzés, szakképzés, továbbképzés megkezdett reformja érdekében elindított együttműködéseket. A szakmai programok között kiemelt helye van az adherencia-fejlesztésnek is.(...)

A teljes beszélgetés

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés