hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Hamis gyógyszer: orosz rulett

Már Magyarországon is foglaltak le illegális gyógyszerüzemet. Igaz, az ORFK kábítószergyártót keresett, helyette azonban hamis gyógyszerek millióit találta.

hirdetés

A gyógyszer hatalmas üzlet, nem véletlen, hogy exponenciálisan nő a piacon található hamis illetve illegális hatóanyagot tartalmazó termékek száma. Az Európai Unióban 2013-ban például mintegy 10 millió e körbe tartozó készítményt foglaltak le, s ez a mennyiség négyszerese a néhány évvel korábbinak – érzékeltette a probléma jelentőségét az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója. Az idén március elsejével megalakult OGYÉI – a korábbi gyógyszerészeti intézettel szemben – a teljes gyógyszerforgalmi láncot felügyeli a gyártástól a patikákig illetve kórházakig. Pozsgay Csilla szerint ez azért fontos, mivel Magyarországon eddig még soha sem fordult elő e hálózaton belül hamis gyógyszer, s ezt a hazai kiválóságot mindenképp szeretnék megőrizni. A hivatalnak ebben fontos partnere a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) 2008-ban alakult gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportja.

A gyógyszerbiztonság megóvását azonban nem lehet kizárólag az államtól várni, bár a törvényalkotók kezében lévő lehetőségeket kár lenne alábecsülni. Ennek egyik példája az a jogszabályi módosítás, amelynek eredményeként idén január elsejétől az OGYÉI letiltathatja az álgyógyszereket ajánló honlapokat. Az is fontos azonban, hogy az emberek megismerjék, milyen veszélyeket rejtenek a hamis illetve illegális készítmények. Ennek érdekében adatbázisokat építenek, s a vásárlók naprakész tájékoztatását biztosító telefonos applikációkat fejlesztenek. A lakossági edukáció elengedhetetlen, hangsúlyozta a főigazgató, példaként említve annak a gyomirtót tartalmazó fogyasztó szernek az esetét, amelybe nyolcan haltak bele Nagy-Britanniában.

Bár Magyarországon a rendszer zártsága okán patikákban eddig soha sem fordult elő hamis gyógyszer, interneten azonban nálunk is bárki rendelhet gyakorlatilag bármit. Nem véletlen, hogy ez az álgyógyszerek elleni harc fő terepe. Ebben komoly segítséget jelent, hogy a HENT koordinációs testület, a gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportban például részt vesznek a gyártók, a nagykereskedők, a gyógyszerészek képviselői, a nyomozásokért felelős ORFK, a lefoglalásokat végrehajtó adóhatóság, a szakértői munkát végző gyógyszerészi hatóságok, mondta el a munkacsoport vezetője. Az unióban 2012 óta bármilyen, a gyógyszereket érintő kérdésben a biztonság a legfontosabb prioritás, közölte Ilku Lívia. Ma már az EU területére csak speciális igazolással rendelkező hatóanyag hozható be, s ugyancsak uniós kezdeményezés annak a hatalmas, a laikusok számára is készülő adatbázisnak a létrehozása, amelyben termékeikről minden fontos információt közölnek a gyártók, mint ahogy ma már a centralizált eljárással engedélyezett termékek bejelentett mellékhatásait szintén tanulmányozhatják az érdeklődők. A következő lépésként 2018 január elsejétől minden egyes, vényköteles gyógyszert tartalmazó dobozt biztonsági elemmel kell ellátni. A munka nagyságát jól jelzi, hogy egyszerre, egy időben 17 milliárd, 4600 gyártóhelyről származó doboz vényköteles gyógyszer van forgalomban Európa összesen 177 ezer patikájában illetve kórházában

A gyógyszer úgynevezett bizalmi termék, hangsúlyozta a Magyar Gyógyszerész Kamara elnökségében internetes kereskedelemmel foglalkozó Fittler András. Vagyis a betegnek nincsenek speciális minőségi elvárásai, nem tudja megítélni, hogy az adott készítmény jó-e vagy rossz, viszont mögötte áll a gyártó, a forgalmazó, mindezek minőségbiztosítása, valamint a hatóság által nyújtott garancia. Ám mindez megszűnik, amikor kilép e zárt ellátási láncból, s az interneten kezd vásárolni. Azt senki sem tudja pontosan, hogy mennyi internetes gyógyszerkereskedő található a netten. Egy amerikai cég – amely ezeket a portálokat követi és elemzi - adatbázisában 35 ezer, aktívan működő internetes gyógyszertár található, amelyeknek mindössze 0,6 százaléka legális. Ez azt jelenti, hogy a potenciális vásárlónak 1:200-hoz az esélye, hogy legális eladóra talál! Ezeken a portálokon egyébként minden – vakcina, tabletta, onkológiai szer – beszerezhető.

Európában – kivéve Nagy-Britanniát – kevésbé elfogadott az online gyógyszervásárlás, mint például az Egyesült Államokban, Magyarországon talán még ennél is kevésbé. Az unióban egyébként 7 ezer legális internetes forgalmazó működik, akik sok esetben határokon átívelően elégítik ki a vevők igényeit

A hamis gyógyszer bejelenthető: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

2015 januárjától letiltott gyógyszerforgalmazó weboldalak listája   

Az OGYÉI látókörébe került hamis/nem engedélyezett termékek listája

A fejlett országokban körülbelül 4-6 százalék az interneten gyógyszert vásárlók aránya. Az amerikai gyógyszerhatóság szerint négy internethasználóból egy már vásárolt receptköteles terméket a netten – ott egyébként ez gyakorlat. Nagy-Britanniában ugyanakkor 2 millió ember él azzal a lehetőséggel, hogy ily módon szerezze be vényköteles gyógyszerét. (Magyarországon – szemben számos európai országgal  – kizárólag vény nélkül kapható termékek árusíthatók a neten, internetes forgalmat 50 patika bonyolít.) Egy 2009-es magyarországi felmérés szerint – amikor patikákban kérdezték meg az oda betérőket, hogy vettek-e már a hálón gyógyszert – 6 százalék közölte, élt ezzel a lehetőséggel. Tavaly internetezők között ismételték meg a felmérést, s ott ez az érték megduplázódott.  A megkérdezettek háromnegyedében fel sem merült, hogy lehet különbség az interneten illetve a patikában vásárolt készítmények között.

A vásárlásnak e formája többek között kényelme és olcsósága miatt népszerű. Csakhogy gyakran többe kerül, mint a helyi patikában. S nem csak a szállítási költség okán, hanem mert nem társul hozzá biztosítói kedvezmény sem.

Fittler András szerint egyébként az internetes gyógyszervásárlás nem rossz dolog, mi több, a jövő útja. Tökéletes elutasítás helyett inkább megfelelő, biztonságos módját kell kimunkálni.

A lakosság védelmében minden uniós államban – az adott ország nyelvén megfogalmazott – egységes logó kerül ki azoknak a gyógyszertáraknak a honlapjára, amelyek internetes forgalmazással is foglalkoznak. Ebbe egy, a patika és a hatóság közötti oda-vissza utalásos biztonsági elemet építettek be: a logóra kattintva a hatóság honlapjára jutni – mivel ez a pont nem manipulálható -, s onnan vissza a patika oldalára.

Lapunk kérdésére válaszolva Ilku Lívia elmondta: már Magyarországon is foglaltak le illegális gyógyszerüzemet. Igaz, az ORFK kábítószergyártót keresett, helyette azonban hamis gyógyszerek millióit találta. A repülőtéren a csomagok úgynevezett rizikóalapú vizsgálatát az adóhatóság végzi, találtak már hazai címre érkező, gyógyszerek gyártáshoz szükséges eszközöket.

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés