hirdetés
hirdetés
2022. november. 28., hétfő - Stefánia.
hirdetés

Gyógyszerhiány világszerte

Az Európai Unió Gyógyszerészeti Csoportjának (PGEU) felmérése szerint egyre nagyobb probléma a kontinensen a gyógyszerhiány, írja összeállításában a Növekedés.hu.

hirdetés

A PGEU 26 országot vizsgáló legutóbbi felmérése szerint valamennyi válaszadó ország tapasztalt gyógyszerhiányt, és 65 százalékuk jelezte, hogy a helyzet 2020-ban rosszabbodott 2019-hez képest.Az érintett országok többségében több mint 200 gyógyszer minősült aktuálisan hiánycikknek, 8 országban pedig a 400-at is meghaladta ezek száma. A legtöbb helyen szív- és érrendszeri gyógyszerek szerepeltek a hiánylistákon.

Más kutatások szerint az átementi vagy tartós gyógyszerhiány minden terápiás területet érint, beleértve az antibiotikumokat, daganatellenes szereket, vagy fájdalomcsillapítókat. Még az Egyesült Államokból is arról számoltak be, hogy számos onkológiai készítményből nincs az országban. Alapvető gyógyszerek és sürgősségi készítmények esetében gyakrabban előfordul tartós vagy átmeneti ellátási probléma. Ausztráliából az ottani illetékes hatóság többször is jelentett hiányt például az adrenalinból.

Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet termékhiány-listája jelenleg több mint 1350 tételt tartalmaz.

A valóságban azonban ennél lényegesen kevesebb készítményt nem lehet beszerezni, a felsorolásban ugyanis az adott szer összes kiszerelése és gyógyszerformája (tabletta, injekció stb.) szerepel.

A listán vannak olyan infúziók és injekciók, köztük penicillin is, valamint érzéstelenítők, amelyeket elsősorban vagy kizárólag kórházban használnak, de szerepelnek rajta rendszeresen szedett köptetők, pezsgőtabletták, forróital-porok, allergiagyógyszerek, vitaminkészítmények, fájdalomcsillapítók, nyugtatók, fogamzásgátlók és Parkinson-gyógyszerek is.A hiány okai között vannak a gyártási és/vagy szállítási gondokat, megnövekedett igényt, de az első helyen a „piaci megfontolások” állnak. Ez jelentheti azt, hogy már nem éri meg annak a készítménynek a forgalmazása az adott országban a piaci méret miatt, de azt is, hogy a gyártó ideiglenesen, vagy akár véglegesen kevesebbet gyárt már az adott szerből, például, mert újratervezi a termékportfólióját, vagy más orvosságok gyártásához csoportosítja át az erőforrásait.

A koronavírurs-pandémia még inkább rámutatott, mennyire nagy a gond.

A Covid-19 ugyanis világszerte elképesztő mértékű keresletet generált mind a lakosság, mind pedig az egészségügyi intézmények részéről, az országok lezárása miatt ugyanakkor sok esetben lehetetlenné vált a készletek újbóli gyors feltöltése, írja a Növekedés.hu.

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés