hirdetés
hirdetés

Gyógyszerhiány Erdélyben

Kovászna, Kolozs és Bihar megyében a tervezett árcsökkentés miatt fokozatosan tűnnek el az olcsó orvosságok, írja a KrónikaOnline. A krónikus betegek a legérintettebbek.

hirdetés

Egyre nagyobb gondot okoz Erdély- és Partium-szerte, hogy a gyógyszertárak polcairól folyamatosan tűnnek el az olcsó orvosságok annak nyomán, hogy az egészségügyi minisztérium még év elején közölte, hónapokon belül átlagosan 35 százalékkal csökkentik a készítmények árát, számol be a KrónikaOnline.

Szabó Péter, a gyógyszerészkamara Kovászna megyei elnöke a jelenség kapcsán úgy fogalmazott: hiába olcsó a gyógyszer, ha nem lehet kapni. A szakember rámutatott: noha még nem történt meg a tényleges drasztikus árcsökkentés, máris rengeteg gyógyszer eltűnt a polcokról. A gyártók egy része az előírt, az ő szempontjukból már most is túlságosan alacsony ár miatt be sem hozza az országba termékeit, akik pedig mégis importálnak, azok készítményeit a párhuzamos export révén két-háromszoros áron adják tovább külföldre a forgalmazók. „A nagy lerakatok és kereskedők eurómilliókat keresnek ezzel, a kis patikák és a betegek pedig kínlódnak, hogy beszerezzék a szükséges orvosságot” – magyarázta a lapnak a főgyógyszerész.

Szabó Péter nehezményezi, hogy az egészségügyi minisztérium egyáltalán nem vette figyelembe a gyógyszerészkamara ajánlásait. A szaktárca egyszerűen kiküldte a szeptember elsejétől életbe lépő új számítási módszertant, amely szerint 30–35 százalékos árcsökkenés következik, bár biztosat csak az árlista összeállítása után lehet tudni. „Ezt a kérdést nem szabadna populista módon kezelni. A szakma stabil, fenntartható árrendszert akar, csakhogy erre nincs meg a politikai akarat” – panaszolta a háromszéki szakember.

Szabó rámutatott: számos készítmény Romániában két és félszer, akár háromszor olcsóbb, mint például Magyarországon. „Nemrég egy magyarországi konferencián csodálkoztak a magyar gyógyszerészek, hogy ilyen körülmények között mégis miért próbálja számos román állampolgár náluk beszerezni a készítményt. Előfordult, hogy Konstancáról akartak Magyarországon kiváltani egy receptet. Elmagyaráztuk: ennek oka, hogy olcsó ugyan a gyógyszer, de nem lehet megkapni” – részletezte a szakember.

(forrás: kronika.ro)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés