hirdetés
hirdetés

Gyermekek millióit mentik meg az oltások

Az ENSZ 2001-ben indított oltásprogramjának célja a veszélyes kórokozókkal szembeni harc 73 alacsony és közepes jövedelmű országban. A projekt a 24.hu szerint gazdasági hasznot is hoz.

hirdetés

A 2000-ben létrehozott Gavi program egy nemzetközi vakcinaszövetség, amely olyan országok gyermekeinek biztosít oltást, ahol az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem kevesebb, mint 1000 dollár. Korábban már több kutatás is foglalkozott a kérdéssel, hogy a kezdeményezés miként befolyásolja majd az érintett államok egészségügyét, az új, a Bulletin of the World Health Organization folyóiratban megjelent tanulmány szerint – amelyet a 24.hu ismertet – azonban azt is bemutatja, hogy a projekt milyen hatással lesz az adott országok gazdaságára és társadalmára.

Sachiko Ozawa, a vizsgálat vezetője szerint a korábbi becslésekkel ellentétben, melyek csak az egészségügyi megtakarításokkal számoltak, kutatásuk a szélesebb gazdaságot és társadalmat veszi alapul.

Mint kiderült, a program elképesztő gazdasági előnnyel fog járni. A szakértők szerint mire a projekt 2020-ban véget ér, az érintett államok 350 milliárd amerikai dollárt spórolnak majd meg az egészségügyben. Az egész gazdaságban azonban a 73 ország összesen 820 milliárd dollárt fog megtakarítani.

Ennek hátterében nem csak az áll, hogy a vakcinák segítségével csökkenteni lehet a betegségek kezelésének költségeit. Azok, akik megkapták az oltásokat, átlagosan egészségesebbek és így tovább tudnak dolgozni, hozzájárulva a gazdaság fejlődéséhez. Az oltást általában az egyik legköltséghatékonyabb beavatkozásnak tekintik a közegészségügyben – mondta Ozawa.

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés