hirdetés
hirdetés
2021. január. 20., szerda - Fábián, Sebestyén.
hirdetés

Felrúgták a klinikai vizsgálatok szabályait az orosz kutatók

Az oroszok az elsőség érdekében egész egyszerűen kihagyták a klinikai tesztek harmadik, egyben legfontosabb fázisát, derül ki a hvg.hu, írásából, ahogy az is, hazánkba nem érkezik a vakcinából.

hirdetés

Kizárt, hogy Magyarországra is érkezzen az orosz Covid-19 elleni oltóanyagból, hiszen a vakcinát nem törzskönyvezték az Európai Unióban és a tudósok is csak annyit tudnak róla, amennyit a sajtóban olvasnak. A Szputnyik-V-tel azonban nem ez a legnagyobb baj: az oroszok az elsőség érdekében egész egyszerűen kihagyták a klinikai tesztek harmadik, egyben legfontosabb fázisát, amivel hatalmas rizikót vállalnak. Jakab Ferenc, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője a hvg.hu-nak úgy fogalmazott: az oroszok a vakcina előállításánál egy régóta bevett módszert alkalmaztak, de azt, hogy működik-e, csak a történelem és az idő dönti majd el.

Az oltóanyagról az oroszok azt közölték, hogy a vakcina adenovírus-DNS-en alapul és a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet fejlesztette ki. A szer 2021. január 1-től kerül forgalomba, első adagjait viszont már két héten belül le fogják gyártani, elsősorban az egészségügyben dolgozók számára. Számításaik szerint a Covid-19-cel szembeni immunitás az oltást követően akár két évig is fennmaradhat.

A nem kis mértékben politikailag is motivált sietségnek nagy ára volt: az oroszok maguk is elismerték, nemes egyszerűséggel kihagyták a klinikai tesztek harmadik, egyben legfontosabb fázisát, amikor több ezer emberen próbálják ki a kifejlesztett szert. A vakcinát sajtóhírek szerint mindössze néhány tucat önkéntesen tesztelték. Sokak szerint az is etikai kérdéseket vet fel, hogy a tesztalanyok között sok volt a katona, elképzelhető ugyanis, hogy ők külső nyomásra jelentkeztek és inkább nem jelentettek néhány mellékhatást.

A nemrég megváltoztatott orosz törvények ugyan lehetőséget adnak a harmadik fázis kihagyására, de sokan így is hazárdjátéknak nevezik a történteket.

„Csak szégyent érzek az országunk miatt” – nyilatkozta például az amerikai Science magazinnak az orosz klinikai kutatóintézetek szövetségének elnöke, Szvetlana Zavidova. A szakember szerint a kormány ezzel saját állampolgárait teszi ki felesleges kockázatnak.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés