hirdetés
hirdetés
2022. július. 07., csütörtök - Appolónia.
hirdetés

Félő, hogy a Covid-gyógyszerhez sem jutnak hozzá egyes országok

A WHO-t rendkívüli módon aggasztja, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országok – ahogy a Covid-vakcinák esetében – a sor végére szorulnak az új Covid-gyógyszer miatt, írja az Mfor.

hirdetés

A Pfizer orális vírusellenes gyógyszere kifejezetten olyan nem súlyos Covid-19-ben szenvedő betegek számára ajánlott, akiknél a legnagyobb a komoly betegség kialakulásának és a kórházi kezelés kockázata, például nem oltottak, idősebb vagy immunszupprimált betegeknél.

A WHO azonban úgy látja, hogy a gyógyszer elérhetősége – a gyártó által kötött kétoldalú ügyletekben tapasztalható átláthatatlan árak, valamint a beadás előtti azonnali és pontos tesztelés szükségessége miatt –, komoly kihívás elé állítja az alacsony és közepes jövedelmű országokat, mert nem tudnak hozzájutni ehhez az életmentő gyógyszerhez.

A WHO arra hívja fel a figyelmet, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országok azért szenvednek hátrányt, mert a gyógyszert csak a betegség korai stádiumában lehet beadni, viszont ezekben az országokban az átlagos napi tesztelési arány mindössze a nyolcvanad része a magas jövedelmű országokéhoz képest (márpedig a gyógyszer felírása előtt kötelező tesztelni).

„Az innovatív gyógyszergyártó cég (Pfizer) nem átlátható, és ez megnehezíti a közegészségügyi szervezetek számára, hogy pontos képet kapjanak a gyógyszer elérhetőségéről, s arról, hogy mely országok vesznek részt a kétoldalú megállapodásokban, és mennyit fizetnek" – jelenti ki a WHO az Mfor szerint.

(forrás: Mfor)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés