hirdetés
hirdetés
2020. június. 02., kedd - Kármen, Anita.
hirdetés

Ez történt a kamara novemberi elnökségi ülésén

Az Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöksége dr. Hankó Zoltán elnök vezetésével 2019. november 21-én tartotta soron következő ülését a köztestület budapesti székházában.

hirdetés

Az ülésen vendégként dr. Szűcs Attila, az OGYÉI Ellenőrzési Főigazgatóság főigazgató-helyettese is részt vett. Az összejövetel – a napirend elfogadása után – az elnöki tájékoztatóval vette kezdetét; dr. Hankó Zoltán ismertette az előző elnökségi ülés óta eltelt időszak kamarai eseményeit.

Kamarai részvétel képzésben, továbbképzésben, szakképzésben

Az elnök elsőként az október 19-i budapesti kötelező szinten tartó továbbképzésen való részvételt említette, amelyen mintegy 140-150 gyógyszerész volt jelen, és ahol rajta kívül dr. Brezanóczy Ferenc, dr. Horváth-Szikla Attila és dr. Sohajda Attila adott elő, illetve töltötte be a moderátor szerepét. A témák között készletgazdálkodással, marketinggel, árképzéssel és menedzsment ismeretekkel foglalkozók is voltak. Néhány nappal később dr. Hankó előadást tartott a budapesti szakképzésben a gyógyszertár-tulajdonlás alakulásáról is. Az OGYÉI által szervezett november 6-i továbbképzésen dr. Hankó előadást tartott az adherencia programról. „A látogatottságot is figyelembe véve, az OGYÉI továbbképzései jól sikerülnek és beváltják a hozzájuk fűzött reményeket” – mondta. Dr. Sohajda Attila a pécsi szakképzésben vett részt előadással.

Kormányzati, EESZT és hatósági egyeztetések

Az EMMI illetékeseivel és más kormányzati szervekkel szinte folyamatos egyeztetések voltak a parlament elé benyújtandó javaslatokkal kapcsolatban – került említésre. A kamarai elnök formális és informális keretek között is többször egyeztetett az Egészségügyért Felelős Államtitkárság politikai vezetőivel és szakfőosztályának munkatársaival, az ITM helyettes államtitkárával, a modern falu program államtitkárságának vezetőivel, a miniszterelnökség és a miniszterelnöki kabinetiroda munkatársaival. A téma később önálló napirendi pontként is szerepelt.

A kamarai elnök az EESZT-vel kapcsolatos, meghatalmazással történő gyógyszerkiváltás feltételeinek kialakításáról folytatott egyeztetésen is részt vett, ahol – újdonságként említette – a MOK is képviseltette magát. A felírási igazolással kapcsolatos – szintén az EMMI-ben lefolytatott – egyeztetésen dr. Horváth-Sziklai Attila és dr. Hankó Zoltán képviselte Kamarát. „A korábbi egyeztetéseken kialakult formai és tartalmi kérdések megerősítésre kerültek. Így az új papír alapú felírási igazolás már egyáltalán nem fog hasonlítani a NEAK-vényhez és továbbra is csak egyféle gyógyszer lesz rajta rögzíthető. A felírási igazolást a gyógyszertárban vissza kell tartani, ugyanakkor lesz rajta egy olyan üres sáv is, amelyre a gyógyszerhasználattal kapcsolatos patikai utasítások leírhatók, és azt a beteg magával viheti” – folytatódott a beszámoló.

A Képviselői Irodaházban a Népjóléti Bizottság november 12-i ülésén került napirendre az őszi egészségügyi salátatörvény; az ülésen dr. Hankó Zoltán is jelen volt (a salátatörvénnyel kapcsolatos beszámoló a továbbiakban önálló napirendi pontként is szerepelt).

November 14-én dr. Szentiványi Mátyás OGYÉI főigazgatóval, dr. Raffay Bálintttal, az OGYÉI  Jogi és Személyügyi Főigazgatóság főigazgató-helyettesével és dr. El Koulali Zakariás tiszti főgyógyszerésszel az elnök megbeszélésen vett részt a vidék gyógyszerellátásával kapcsolatos OGYÉI és kamarai álláspont összehangolása érdekében.

További részletek a kamara honlapján.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés