hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Európai Bizottság: be kell oltani a világ teljes lakosságát

Az Európai Unió éllovasa a koronavírus-járvány elleni globális fellépésnek, azonban mindez nem elegendő a járvány feletti teljes győzelemhez, ha nem sikerül beoltani az egész világot, jelentette ki az egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos Strasbourgban.

hirdetés

Sztella Kiriakídisz az Európai Parlament plenáris ülésének a koronavírus-járvány elleni uniós fellépésről és az oltás fontosságáról tartott vitáján elmondta: a járvány megállításához elengedhetetlen, hogy a világ teljes lakosságának beoltása a jövő év közepéig megtörténjen.

Közölte, hogy az Európai Unió – a kis és közepes jövedelmű országok koronavírus elleni vakcinával történő ellátására létrehozott COVAX-programon keresztül  az év végéig 99,6 millió adag egydózisú Johnson & Johnson vakcinát szállít afrikai országokba. Emlékeztetett: az Európai Unió azt vállalta, hogy 2022 közepéig legkevesebb 500 millió adag koronavírus elleni vakcinával támogatja a rászoruló afrikai országok oltási kampányát. Közölte azt is, hogy az EU finanszírozást nyújt a globális vakcinagyártási kapacitások megerősítéséhez, különösen Afrikában.

Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselője a vitában elmondott felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg az európai átoltottság meghaladja a 66 százalékot, addig Afrikában a lakosság alig 16 százaléka jutott eddig koronavírus elleni oltáshoz. Tájékoztatása szerint Magyarország eddig több, mint másfél millió dózis vakcinával támogatta az afrikai partnereit. A helyi kapacitás-építés mellett minden eszközzel bátorítani kell az ehhez hasonló tagállami felajánlásokat  hangoztatta.

Az afrikai átoltottság növelése nem csak humanitárius kötelesség, hanem Európa jól felfogott érdeke is, hiszen az alacsony átoltottság újabb mutációk kialakulásával, és így újabb és újabb járványhullámokkal fenyeget  tette hozzá a kereszténydemokrata képviselő.

Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott írásbeli felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy a vakcinák jelentik az egyedüli megoldást, csakis az oltás nyújt védelmet a koronavírus-világjárvánnyal szemben.

A tagállamok számára elengedhetetlen, hogy a biztonságos és megfizethető koronavírus elleni oltóanyagok világszerte hozzáférhetők legyenek  fogalmazott. Az EU olyan vakcinák beszerzésére szerződött, amelyek évtizedek óta bevált technológiával készülnek, ilyenek azok a keleti oltóanyagok is, amelyeket az EU továbbra sem engedélyez  jegyezte meg.

Nem szabad ideológiai vagy politikai kérdésként kezelni a különböző vakcinákat, hiszen azok az életmentés eszközei. Csakis az oltás nyújt védelmet a világjárvánnyal szemben  tette hozzá a fideszes képviselő.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés