hirdetés
hirdetés

Étrend-kiegészítőket kínálnak a bencés szerzetesek

A pannonhalmi szerzetesek szőlőnövény-kivonataiból állítanának elő étrend-kiegészítőket. A készítmények többféle betegség megelőzésére és kezelésére is hatásosak lehetnek, írja a Népszava.

hirdetés

Új típusú, gyógynövényeket és szőlőmagolajat egyaránt tartalmazó étrendkiegészítő termékcsaládot fejleszt ki a Pannonhalmi Főapátság levéltárában található receptek felhasználásával a Széchenyi egyetem mosonmagyaróvári kara, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet és a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. A termékcsaládot 856,5 millió forintból fejlesztenék ki, amelyhez 510 millió EU-s támogatást ítéltek meg. A projekt négy évig tart.

Az új készítményektől azt remélik, hogy a szőlőmagolaj és a gyógynövények külön-külön többnyire ismert gyógyhatásai együttesen fokozott védelmet nyújtanak az agyi katasztrófák és az infarktus ellen, illetve bizonyos rákos megbetegedések, valamint a kiválasztási szervrendszerek kórjaival, s az allergiával szemben is védelmet nyújtanak. Pottyondy Ákos, a pannonhalmi bencés gyógynövénykert vezetője a Népszavának elmondta, az étrend-kiegészítő egyik alapanyaga az apátsági pincészet törkölyéből kinyert szőlőmag lesz.

A kutatás-fejlesztési együttműködésre alakult konzorciumban a termék előállításának tudományos hátterét a győri Széchenyi István Egyetem Mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara adja. Hanczné Lakatos Erika docens, a kar általános dékánhelyettese, egyben az élelmiszertudományi tanszék vezetője elmondta: azt vizsgálják, hogy a szőlőmagolajjal milyen reakcióba lépnek a gyógynövények. Az egyetem laborvizsgálatok alapján igazolja majd azt is, hogy a feltüntetett hatóanyagokat az előírt mennyiségben tartalmazzák-e a készítmények, s vizsgálják azok mikrobiológiai, kémiai-fizikai stabilitását

(forrás: Népszava)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés