hirdetés
hirdetés

Enyhébb ítélet a gyógyszergyári mérgezés felelőseinek

A Debreceni Törvényszék 480 ezer és 400 ezer forint pénzbüntetésre enyhítette csütörtökön annak a két vádlottnak a büntetését, akit a Debreceni Járásbíróság 2016 februárjában foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondott ki bűnösnek.

hirdetés

Az ügy előzménye: 2013. január 18-án rosszul lett és nitrogénmérgezés miatt kórházba került a debreceni TEVA gyógyszergyárban két külső karbantartó. Egyikük leereszkedett egy tartályba, rosszul lett, ezért utána ment a társa, de ő is rosszul lett, tűzoltók emelték ki őket. Az egyik, 55 éves férfit újraélesztették, 30 éves társa könnyű sérülést szenvedett.

A bíróság megállapította, hogy a feladat biztonságos elvégzéséhez nem voltak meg az előírt felszerelések, pedig a gyógyszergyárral kötött megállapodás szerint a cégnek kellett volna biztosítania a munkavédelmi eszközöket és berendezéseket. A vádlottak tudtak erről, mégis elrendelték, illetve védőeszközök nélkül megkezdték a munkát.

Az elsőfokú bíróság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében bűnösnek mondott ki négy vádlottat, akit felelősnek talált azért, hogy két munkás nitrogénmérgezés miatt rosszul lett egy tartály karbantartása közben egy debreceni gyógyszergyárban. Hárman 330 ezertől 600 ezer forintig terjedő pénzbüntetést kaptak, a negyediket a bíróság két évre próbára bocsátotta. Két vádlott esetében az ítélet már első fokon jogerőre emelkedett.

Tatár Tímea, a törvényszék szóvivője a jogerős ítélet kihirdetése után közölte: mindkét vádlott húszhavi részletben fizetheti meg a büntetését, nem fizetés esetén fogházba kell menniük. A törvényszék egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés