hirdetés
hirdetés

Ennyi a hazai gyógyszerhulladék

Tavaly 9 százalékkal, 305 tonnára nőtt a Recyclomed Nonprofit Kft. által Magyarországon begyűjtött gyógyszerhulladék mennyisége. Egy évvel korábban 281,5 tonnát semmisítettek meg – mondta Miklósi András, a Recyclomed Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak.

hirdetés

A nonprofit cég 2005 óta háromezer tonna gyógyszerhulladékot gyűjtött be, a mennyiség évről évre növekszik, és a közben eltelt 13 év alatt megkétszereződött.

A tavaly leadott mennyiség jóval nagyobb volt annál, mint amire az előző évek adatai után számítani lehetett. Ez összefügghet azzal is – véli az ügyvezető igazgató –, hogy a lakosság mind szélesebb köre van tisztában azzal, hogy a lejárt szavatosságú vagy fel nem használt gyógyszer veszélyes lehet a környezetre, ezért fontos a szelektív gyűjtése.

Tavaly havonta átlagosan 25 tonna gyógyszerhulladékot szállítottak el a patikákban, benzinkutakon és drogériákban elhelyezett gyűjtődobozokból.

Csaknem 2300 patikában, számos fiókgyógyszertárban és patikán kívüli gyógyszerárusító helyeken, összesen 4166 gyűjtőponton találhatók meg a zöld konténerek, amelyekbe a lejárt szavatosságú vagy feleslegessé vált gyógyszert ki lehet dobni.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés