hirdetés
hirdetés
2022. július. 07., csütörtök - Appolónia.
hirdetés

Engedélyezett mobil alkalmazás cukorbetegeknek

Az FDA elsőként engedélyezett egy olyan egészségügyi mobil alkalmazást, amely a hozzá kapcsolt glükózszint-monitorizáló eszközzel valós idejű tájékoztatást tesz lehetővé a beteg és hozzátartozója között.

hirdetés

A Dexcom G4® PLATINUM Continuous Glucose Monitoring System with Share (röviden Dexcom Share system) néven engedélyezett mobil alkalmazás és a hozzá csatlakozó glükózszint-monitorozó eszköz olyan innovatív technológiai fejlesztés, amely egyfajta „távfelügyeleti” megoldásként lehetővé teszi a beteg glükózszintjének folyamatos ellenőrzését és a mért értékek távoli elérését, valós időben. Ezzel többek között a diabéteszes gyermekek szüleinek vagy az idős betegek családtagjainak kínál megnyugtató lehetőséget arra, hogy folyamatosan nyomon kövessék a beteg glükózszintjének alakulását, és a figyelmeztető jelzésekkel kísért vészhelyzetekben beavatkozzanak, kivédve a súlyos hipo- vagy hiperglikémia következményeit.

 

 (A képek forrása: Diabetes Management & Supplies; medGadget; Dexcom)

Magát a glükózszint-monitorozó eszközt (continuous glucose monitor, CGM) az FDA 2012 októberében engedélyezte, miután a gyártó klinikai vizsgálatokkal igazolta, hogy terméke közel 20 százalékkal nagyobb pontossággal működik, mint az e célra elérhető egyéb készülékek, és a hipoglikémia szempontjából kritikus vércukorszint-tartományban (3,5 mmol/l alatt) mintegy 30 százalékkal pontosabb, mint a konkurens termékek. A folyamatos glükózszint-monitorozást – amely négy évtizedre visszamenőleg talán a legnagyobb áttörést jelenti a diabéteszesek ellátásában – a testen viselt kisméretű készülék a bőr alá szúrt hajszálvékony szenzorral éri el. Az érzékelő az interstitialis folyadék glükózkoncentrációját méri állandó jelleggel; ez alapján minden ötödik percben becsült vércukor-értéket továbbít a mobiltelefon méretű kijelző készülékre, amely vezeték nélkül csatlakozik a szenzorhoz. A közelítő jellegű aktuális érték mellett a vércukorszint alakulását jelző görbe is kirajzolódik, így a beteg a vércukorszint változásáról és a változás sebességéről is valós idejű képet kap. Ezzel előre jelzi a veszélyesen magas vagy alacsony vércukorszint kialakulását, amire adott esetben jelzéssel is figyelmeztet, így számos élethelyzetben (alvás, étkezések, sporttevékenység) nagyobb biztonságot nyújt a betegeknek. Az inzulinnal kezelt cukorbetegek számára az Egyesült Államokban orvosi rendelvényre, társadalombiztosítási támogatással beszerezhető CGM fontos kiegészítője – de semmiképp nem helyettesítője – a rendszeres otthoni vércukorszint-mérésnek.

Az amerikai gyógyszerhatóság által röviddel ezelőtt engedélyezett applikáció arra ad lehetőséget, hogy a CGM által mért értékeket a beteg által engedélyezett külső személy is lássa: az alkalmazás valós időben, automatikusan és biztonságosan továbbítja a CGM kijelző készülékén megjelenő adatokat Apple® iPhone® vagy iPod® készülékre (de terv szerint a jövőben android rendszerű készülékekkel is használható lesz). A beteg kijelző készülékére telepített alkalmazás („Share”) által küldött adatok egy webfelületen tárolódnak; az engedélyezett hozzátartozók (legfeljebb öten) innen tölthetik le azokat valós időben, a megfelelő társapplikáció („Follower”) telepítése után; az Apple App Store-ból mindkét alkalmazás ingyenesen hozzáférhető.

„A Dexcom Share system hivatalos engedélyezése óriási lépés a cég és az általunk képviselt mobil stratégia történetében: olyan megoldás, amely segítséget nyújt és egyben megnyugvást ad a cukorbetegek hozzátartozóinak” – nyilatkozta Kevin Sayer, a San Diego-i székhelyű Dexcom cég ügyvezető elnöke az FDA általi engedélyezés kapcsán. Azzal, hogy a CGM adataiból generált vészjelzés nemcsak a beteghez, hanem hozzátartozójához is eljut, a külső segítő akkor is beavatkozhat a fenyegető hiper- vagy hipoglikémia kivédésébe, ha a beteg figyelmét elkerülné a figyelmeztetés – például alvás közben, amikor a hipoglikémia észrevétlenül alakul ki, így különösen veszélyes lehet.

Az Egyesült Államokban két másik cég, az Abbott és a Medtronic által gyártott CGM rendszerek is forgalomban vannak, ám a Dexcom Share system az egyetlen, amelyet az FDA is engedélyezett, így etalonnak számít. A Medtronic folyamatos glükózmonitorozó terméke, az iProTM2 hazánkban is elérhető, de használata egyelőre nem terjedt el. A hírek szerint a Medtronic is dolgozik a Dexcom-éhoz hasonló, távelérésű információ-megosztási megoldáson.

(Források: FDA, Dexcom, Medscape)

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés