hirdetés
hirdetés
2021. január. 20., szerda - Fábián, Sebestyén.
hirdetés

Emmi: Nem indokolt a Meningococcus B elleni oltás támogatása

Egyelőre nincs szó arról, hogy támogatással juthatnának a Meningococcus B elleni oltáshoz a magyar családok – derült ki a szaktárca Népszavának adott válaszából.

hirdetés

A kormány két éve, Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkársága idején tette támogatással elérhetővé a Meningococcus C elleni vakcinát, így azért a szülőknek csak 300 forintos úgynevezett doboz díjat kell fizetniük. A betegség másik lehetséges kórokozója, a B típus elleni oltóanyag azonban változatlanul csak teljes áron vásárolható meg. A vakcina egyetlen adagja 27-30 ezer forint, s a védettség megszerzéséhez legalább 3-4 oltásra van szükség.

A Népszava érdeklődésére a szaktárca azt válaszolta: a magyar járványügyi helyzet nem indokolja, hogy a Meningococcus elleni védőoltás a nemzeti immunizációs program részévé váljon. Hozzátették: a védőoltások kockázathaszon elemzését rendszeresen elvégzik a „kompetens egészségügyi szakemberek” figyelembe véve a járványügyi helyzetet és az elérhető védőoltásokat.

– Magyarországra tudomásom szerint olyan vizsgálat nem készült a Meningococcus B oltóanyaggal kapcsolatban, amely a hazai viszonyok alapján vizsgálta volna a költséghatékonyságot, de az eredménye nagyjából borítékolható figyelembe véve a betegség ritkaságát – mondta a lapnak Ferenci Tamás biostatisztikus, aki több összefoglaló cikket is készített és közölt a Meningococcus B védőoltással kapcsolatban.

(forrás: Népszava)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés