hirdetés
hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

EMA: visszalépett a CureVac az engedélyezési eljárás során

A CureVac visszavonta koronavírus elleni vakcinájának ideiglenes forgalomba hozatali engedély iránti kérelmét, közölte az  Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) abbahagyta a CureVac gyógyszervállalat vakcinájának folyamatos felülvizsgálatát (rolling review), miután a cég visszavonta a koronavírus ellen kifejlesztett CVnCoV nevű oltóanyagának ideiglenes forgalomba hozatali engedély iránti kérelmét.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség közleménye szerint a német CureVac gyógyszervállalat a visszalépését azzal indokolta, hogy erőfeszítéseit egy másik, szintén koronavírus elleni vakcinafejlesztési programra összpontosítja.

A forgalomba hozatali engedély iránti kérelem visszavonása azt jelenti, hogy az EMA felhagy a vakcinára vonatkozó adatok felülvizsgálatával, és nem zárja le a folyamatot. A gyógyszervállalat a jövőben az oltóanyag újabb folyamatos felülvizsgálatát kezdeményezheti.

Az Európai Bizottság 2020 november közepén kötött szerződést a CureVac gyógyszergyártóval, az első körben 225 millió adag, koronavírus elleni oltóanyag vásárlásáról, fenntartva további 180 millió adag igénylésének lehetőségét a vakcina biztonságosságának és hatékonyságának bizonyítását követően.

A CureVac februárban nyújtott be kérelmet oltóanyagának vizsgálatára. A német cég június közepén jelentette be, hogy vakcinája csupán 47 százalékban hatékony a koronavírus ellen.

Az amszterdami székhelyű uniós gyógyszerügynökség ez idáig a Pfizer/BioNTech Comirnaty, az AstraZeneca Vaxzevira, a Moderna Spikevax, valamint a Johnson & Johnson vállalatok koronavírus elleni vakcináját javasolta használatra. Ezeket az oltóanyagokat az Európai Bizottság engedélyezte. Az ügynökség emellett vizsgálja a Szputnyik V-t, a Sanofi vállalat Vidprevtyn nevű oltóanyagát, a Sinovac, valamint a Novavax gyógyszergyárak vakcináit.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés