hirdetés
hirdetés

Előretörőben az oltásellenesség

Az oltásellenesség világszerte erősödik, miközben a kanyaró és a szamárköhögés egyre több nyugati országban üti fel a fejét, derül ki a Magyar Idők összeállításából.

hirdetés

Az olasz szülőknek a jövőben nem kötelező bizonyítékkal szolgálniuk az iskolák számára arról, hogy gyerekeik megkapták az előírt oltásokat, jelentette be a Magyar Idők szerint múlt héten csütörtökön az olasz egészségügyi miniszter. Giulia Grillo közölte, elegendő, ha a szülő maga igazolja, hogy gyermekének beadatták az oltásokat. A szabályok enyhítésével a szülők dolgát akarják leegyszerűsíteni, szól a kormány érvelése.

Az intézkedés azonban felveti a kérdést: vajon ki garantálja, hogy a szülők valóban beoltatták a gyerekeket? Az egészségügyi szervezetek tiltakoznak, szerintük a megengedő törvények visszahozzák az elfeledett betegségeket. Tavaly közel ötezer kanyarós megbetegedést regisztráltak Olaszországban, és négyen vesztették életüket a betegségben.

Az oltásellenes mozgalmak világszerte erősödnek, elvi okokra hivatkozva, és a védőoltások hatékonyságát, illetve egészségügyi hatásait kérdőjelezve meg. Több államban már anyagilag és politikailag is annyira megerősödtek e mozgalmak, hogy az egyéni szabadságjogokra hivatkozva már nem kötelező a védőoltás, hanem más ösztönzőkkel próbálnak hatni a szülőkre. Romániában, ahol az oltásellenes mozgalmak lobbija miatt a törvényhozáson nem jutott át az oltásügyi törvény, a kanyaró elleni átoltottság már nem haladja meg a 45 százalékot.

Hasonlóan problémás a szamárköhögés, amely az Egyesült Államokban is járványszerűvé vált az utóbbi években. Bár a betegséget a nyolcvanas évekre szinte felszámolták az USAban, az oltatlan gyerekek körében a betegség újra terjed. Az USA több államában ugyanis 2009 óta engedélyezett az oltás alóli kivétel vallásos vagy filozófiai okok miatt.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés