hirdetés
hirdetés

Egy hónap alatt munkát találnak a gyógyszerészek

A gyógyszerészet presztízse jelentősen emelkedett, mondta a semmelweis.hu-nak dr. Zelkó Romána, az SE dékánja a szeptember 25-ei gyógyszerészek világnapja alkalmából.

hirdetés

Aki ide jön, olyan segítő hivatást választ, amely mögött komoly tudományos háttér áll, tudása ötvözi a vegyészi és orvosbiológiai ismereteket, amely a gyógyító munka részeseként végzett tevékenység során szilárd hátteret nyújt a helyes gyógyszeralkalmazás biztosításához – összegezte a dékán a semmelweis.hu-n. Dr. Zelkó Romána szerint a felvételizők választását befolyásolja, hogy 2010-től a gyógyszerészet társadalmi és egészségügyi presztízse mind a közvetlen lakossági, mind a kórházi gyógyszerészet területén bekövetkezett modellkorrekcióknak és kompetenciabővülésnek köszönhetően jelentősen emelkedett.

A friss diplomásaink kevesebb mint egy hónap alatt a szakma különböző szegmenseiben kezdik meg karrierjüket, amelyek közül az egészségügy a domináns: 80 százalékra tehető azoknak az aránya, akik közforgalmú gyógyszertárakban dolgoznak, 10-15 százalék a kórházi-klinikai területet választja – ismertette a dékán. A többiek a gyógyszeripar különböző területein (kutatás-fejlesztés, minőségbiztosítás, marketing), valamint a gyógyszerengedélyezéshez kapcsolódó munkakörökben (törzskönyvezés, gyógyszerhatóság) kezdenek el dolgozni – tette hozzá. A Semmelweisen végzett gyógyszerészeket szívesen fogadják Európa más országaiban is. Zelkó Romána kiemelte, hogy az elvándorlás kisebb mértékű, mint az egészségügy más területein, ugyanakkor, mint mondta, a külföldön, jellemzően posztdoktori ösztöndíjak keretében megszerzett tapasztalatok, ismeretek hazai hasznosítása mindenki számára jó lehetőséget jelent.

Dr. Zelkó Romána rávilágított, hogy a kar kis méretéhez képest előkelő helyen szerepel a nemzetközi szakterületi rangsorokban, a gyógyszerészeti képzésben a top 150 egyetem közt végzett a Semmelweis a QS 2017-es listáján. Ez a GYTK magas színvonalú tudományos eredményeinek köszönhető például a farmakológiai, neuropszichofarmakológiai, gyógyszerészi kémiai, valamint gyógyszerhatóanyag-hordozórendszer formulálására irányuló kutatások területén.

A jövőbeli tervekről szólva Zelkó Romána elmondta, hogy pályázatok bevonásával a kar olyan műszerfejlesztés előtt áll, ami szükséges ahhoz, hogy a gyógyszergyártásban „forró témának” számító makromolekuláris kutatásokat végezhessenek a biológiai készítmények formulására és stabilitáskövetésére vonatkozóan. A biologikumok egyébként már jó ideje részét képezik a tananyagnak, ugyanakkor a dékán szerint ezek egyre nagyobb térhódítása miatt szükséges a kutatásban való megjelenésük is a karon. A sikeres eszközpályázatokkal lehetőség nyílhat egy kari gyógyszervizsgáló labor létrehozására olyan műszeres felszereltséggel, ami további gyógyszeripari kutatásokat és ipari együttműködéséket tehet lehetővé.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés