hirdetés
hirdetés

Egy év börtön illegális gyógyszerkereskedőknek

Európában évente 17 milliárd doboz gyógyszer kerül forgalomba, ebből minden 10. doboz hamis. Idén januártól módosult az illegális gyógyszer-kereskedelemben való előkészületi tevékenység egy év szabadságvesztéssel is sújtható.

hirdetés

Magyarországnak 10 százalék részesedése van az európai gyógyszerpiacból. A legtöbb hamis készítmény Ázsiából érkezik. Hazánkban régebben főként életmódszereket, potencianövelő és fogyasztó készítményeket, ma már viszont bármilyen típusú készítményeket hamisítanak. A büntető törvénykönyv módosítása az első jelentős lépés az illegális gyógyszer-kereskedelem elleni harcban – hangsúlyozta az OrientPress-nek Ilku Lívia a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Gyógyszerhamisítás Elleni Munkacsoportjának vezetője, hozzátéve, hogy a szigorítással a jogalkotó követi azokat a jelenségeket, amelyekre a jognak reagálni kell.

Nagy mennyiségű, nyugtató, altató, daganat-ellenes gyógyszer és fájdalomcsillapító jutott ki a legális ellátási láncból és került illegálisan forgalomba Magyarországon és külföldön egyaránt. Az elmúlt három évben ez a mennyiség – a szakizgatási szerv adatai szerint – több, mint 20 millió tablettát jelent, s ez a korábbi értelmezések szerint nem minősült büntetőjogi szempontból illegálisnak ‒ közölte Ilku Lívia.

A szigorítás bünteti az előkészítői tevékenységet is, valamint kiegészült az indokolással is, ami fontos a jogalkalmazóknak, a bíróknak, és az ügyészeknek.

(forrás: OrientPress)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés