hirdetés
hirdetés

Dr. Noszál Bélát köszöntötték

A Semmelweis Szalonban rendezett ünnepségen pályatársai, tanítványai méltatták a Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) volt dékánját, dr. Noszál Béla professor emeritust 70. születésnapja alkalmából, közölte a semmelweis.hu.

hirdetés

A GYTK dékánja, dr. Zelkó Romána dr. Noszál Béla 10 éves vezetői pályájának eredményei közül kiemelte, hogy Quacquarelli Symonds (QS) szakterületi rangsorában a világ 150 legjobb gyógyszerészeti képzésében szerepel a kar, ami a volt dékán értékteremtő tevékenységének köszönhető – mondta. Felidézte, amikor látogatásokat szervezett a CERN-be, hogy megmutassa a hallgatóknak: az univerzum nagy kérdéseivel is ugyanolyan fiatalok foglalkoznak, mint ők maguk. dr. Noszál Béla tevékenységében az értékek felismerése és a hamis értékrend elleni kiállás nyilvánult meg – szólt a dékán.

Dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes köszöntőjében Noszál Béla egyik első tanítványaként visszaemlékezett többek között a belgrádi analitikai versenyre való felkészítésre, ami komoly presztízsnek számított. A QS rangsorában elért eredményről hangsúlyozta, hogy az idei évben ez a legjobb teljesítmény a teljes hazai felsőoktatást tekintve. Dékánként következetes stratégia, eredménycentrikusság és szigorúság jellemezte Noszál Bélát, ez alapozta meg a kar mai sikereit – szólt a rektorhelyettes. Kiemelte, hogy saját szakmai előmenetelében is sokat segített neki, továbbá felidézte, miként irányította a tanárok csapatát a kari tanár-diák futballmeccseken a professzor.

Dr. Noszál Béla jó szemmel választotta ki a fiatal tehetségeket – méltatta az ünnepeltet dr. Horváth Péter, a Gyógyszerészi Kémia Intézet igazgatója, aki röviden ismertette Noszál Béla pályáját. 1972-ben kapott gyógyszerészi diplomát a Semmelweis Egyetemen, majd 22 éven át az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékén dolgozott, ahol gyógyszerész-, biológus- és vegyészhallgatókat oktatott. 1975-ben az ELTE természettudományi doktorrá avatta. 1981-ben megszerezte a kémiai tudomány kandidátusa, 1993-ban a kémiai tudomány doktora tudományos fokozatot. 1994-2012-ig a Gyógyszerészi Kémiai Intézet igazgatója, 2002-2013-ig a GYTK dékánja volt. Igazgatói tevékenysége során kiemelten kezelte a tehetséggondozást. Egyik elsőrendű feladatának tekinti a kutatásba bevonható fiatalok korai kiválasztását, munkájuk sokoldalú támogatását, melynek nyomán jelentős gyógyszerkémiai tudományos iskola jött létre.

További részletek

(forrás: Semmelweis Egyetem)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés