hirdetés
hirdetés
2020. április. 07., kedd - Herman.
hirdetés

Csúszik a bárányhimlő elleni védőoltás

Várhatóan 2019 őszétől lesz a bárányhimlő (varicella) elleni védőoltás a nemzeti immunizációs program része – válaszolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Világgazdaság érdeklődésére.

hirdetés

Korábban, márciusban Lázár János kancelláriaminiszter még 2019 január 1-jére datálta a védőoltás bevezetését. Az Emmi most azt közölte, hogy hamarosan kiírják az oltóanyagra a közbeszerzést, minderről az érintettek a hivatalos közbeszerzési honlapról értesülhetnek.

A védőoltásra szánt forrás a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően lesz nyilvános.

Magyarországon két gyógyszergyártó cégnek, az MSD Pharma Hungary Kft.-nek (MSD) és a GlaxoSmithKline Kft.-nek (GSK) van bárányhimlő elleni oltóanyaga, amint a tenderkiírás publikussá válik, mindkettő megvizsgálja a pályázaton való részvétel lehetőségét.

Ha az Emmi és a Nemzeti Népegészségügyi Központ 2019 őszén tervezi bevezetni a bárányhimlő elleni védőoltást, akkor a tender mihamarabbi kiírása kritikusan fontos – válaszolta a Világgazdaság kérdésére az MSD. Ideális esetben a szerződéskötést követően a nyertes vállalat leadja gyártási igényét a gyártóhelynek, és a vakcinagyártás ezután kezdődhet.

A cégek hangsúlyozták: a vakcinagyártás a szigorú minőségbiztosítási és biztonságossági előírások miatt időigényes feladat, bizonyos oltóanyagok gyártása akár 6–24 hónapot is igénybe vehet, s a folyamat felgyorsítására nincs lehetőség.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés