hirdetés
hirdetés

Btk. módosítással az illegális gyógyszerkereskedelem ellen

A büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása nagy lépést jelent az illegális gyógyszerkereskedők elleni harcban, közölte dr. Ilku Lívia, a HENT (Hamisítás Elleni Nemzeti Testület) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője az M1 aktuális csatorna műsorában.

hirdetés

A módosítás alapján 2018. január 1-től az illegális gyógyszerkereskedelemben való előkészületi tevékenység akár egy évnyi szabadságvesztéssel is büntethető, mondta el a szakértő. Az indoklás szerint a legális ellátási lánc megszakításával forgalomba került gyógyszerek értékesítése büntetendő, tette hozzá.

Mint Ilku Lívia elmondta: az utóbbi időben Magyarországon illegális módon terjedtek gyógyszerhatóanyagok, és a büntetőjog eddig nem tudta szankcionálni ezt. Fontos ez a módosítás, norvég és svéd rendészeti szervek is magyar címkés gyógyszereket fedeztek fel országaik fekete piacán, és erre felhívták a magyar hatóságok figyelmét is, fűzte hozzá.

Egy amerikai felmérés szerint a gyógyszerek tíz százalékát  illegális csatornákon keresztül értékesítik a világon, az európai fertőzöttség ebből 4,4 százalék.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés