hirdetés
hirdetés
2021. április. 18., vasárnap - Andrea, Ilma.
hirdetés

Brexit: nagy a verseny az EU-s gyógyszerhatóságért

Nagy a verseny az uniós  bankfelügyeletért és a gyógyszerhatóságért; a kormány a britek kilépése miatt Londonból Magyarországra csábítaná az intézményeket, azonban erős a konkurencia, közölte a Budapesti Corvinus Egyetem docense az M1 csütörtöki műsorában.

hirdetés

Gálik Zoltán elmondta: sokan Frankfurtba helyeznék a bankfelügyeletet, a luxembourgiak ugyanakkor arra hivatkoznak, hogy hagyományosan az ő városuk a pénzügyi szolgáltatások központja. Madrid mind a bankfelügyeletért, mind a gyógyszerhatóságért "kemény pályázatot" nyújtott be, utóbbit azonban nagy valószínűséggel Franciaországba költöztetik, sorolta.

A lengyelek azt hangoztatják a bankfelügyeletért folytatott küzdelemben, hogy a hivatalnak továbbra is az eurózónán kívül kellene maradnia, tette hozzá a szakértő. Megjegyezte, hogy az intézmények földrajzi elhelyezkedésének elsősorban szimbolikus a jelentősége.

A bankfelügyeletnél csupán 160 embert alkalmaznak, a gyógyszerhatóság ennél nagyobb, 850 munkavállalót foglalkoztat, mondta Gálik Zoltán, hozzáfűzve, hogy mindkét hivatalban magasan képzett szakemberek dolgoznak.

Az uniós intézmények új székhelyéről az EU szervei döntenek majd, a tagállamoknak megállapodásra kell jutniuk egymással, közölte a szakértő.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés