hirdetés
hirdetés

Az összes hiánycikk gyógyszernek van alternatívája

Az átmenetileg vagy tartósan hiánycikk gyógyszerek helyett minden esetben elérhető helyettesítő termék, mondta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója egy szerdai háttérbeszélgetésen.

hirdetés

Pozsgay Csilla elmondta, jelenleg 480 gyógyszerkészítményből van átmeneti termékhiány, ezekből 300 termék tartósan hiánycikk. Az OGYÉI ezek a listáját naprakészen vezeti, és mellé megjelölik a helyettesítő terméket, tehát jelenleg nincs olyan gyógyszer, amelynek ne lehetne alternatívája egy másik készítmény. Beteg így gyógyszer nélkül nem marad.

A főigazgató jelezte, az OGYÉI, mint hatóság nem felel a behozatalért, nem rendel, raktároz gyógyszert, szakmai, koordináló hátteret biztosít a gyógyszerellátáshoz. Jogszabályi kötelezettség van a gyártó felé, hogy a magyarországi éves becsült gyógyszerkészítménnyel ellássa a piacot. A rendelkezésre álló gyógyszermennyiség kirívó helyzetekben – például járvány, katasztrófahelyzet – változhat. Ilyen volt például a két évvel ezelőtti migrációs helyzet, amikor például a szokásosnál több Hepatitis A oltás fogyott.

Egy más témáról Pozsgay Csilla úgy fogalmazott, személy szerint szomorú, hogy Magyarország nem pályázott az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) székhelyére, hiszen az ország számára a gyógyszeripar, a gyógyszeripari innováció egy kormányzat által is támogatott terület. Véleménye szerint óriási lökést adhatott volna a gyógyszeriparnak, ha Magyarország pályázik és esetleg elnyeri az EMA székhelyét.

Mint azt a PharmaOnline-on megírtuk, a határidő lezárultáig huszonegy ország huszonhárom városa pályázott a még Londonban működő, de az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnése miatt költözni kényszerülő uniós ügynökségek új székhelyére; magyar város nincs a jelentkezők között.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Hát én nem látom ilyen optimistán a helyzetet, szükségünk lenne egy gyógyszerre, minden gyógyszertárban hiányzik, a táblázatukban is szerepel, mellé van írva, hogy
egyedi import a pótlás lehetősége.
Köszönjük Emese, ki vagyunk segítve...
Sok ilyen gyógyszer van a listájukon, sőt olyan is van, ami mellett semmi nincs, ez a legfrissebb lista 2017.08.01-es.
Mondják meg, ezeket hogyan pótoljuk!
Olvastam olyat, hogy párezres díjért ha tudják, behozzák külföldről erre szakosodott cégek, nekem az is jó, csak a magyar ár és az ottani ár közti különbözetet
és a szállítási díjat fizesse ki a TB. :P
hirdetés
hirdetés