hirdetés
hirdetés
2021. szeptember. 20., hétfő - Friderika.
hirdetés

Az európai ember nincs felkészülve az inváziós szúnyogok csípésére

Már több mint kétezer lakossági bejelentést tart nyilván a „Szúnyogmonitor”, amely az új, úgynevezett inváziós szúnyogfajok elterjedését vizsgálja, adta hírül az ATV Híradója.

„Elsősorban jellemző ezekre a szúnyogfajokra, hogy nagyon kontrasztos, fekete-fehér színezetűek, csíkosak, a lábaikon is fehér csíkok, sávok találhatóak, illetve a tor részen, a szúnyog háti részén található mintázat az, ami egyértelműen elárulja számunkra, hogy mely fajjal van dolgunk” – magyarázza Kurucz Kornélia biológus az ázsiai tigrisszúnyogról, amelyre két másik inváziós faj, a japán és a koreai bozótszúnyog is hasonlít.

Az ökológus Garamszegi László Zsolt szerint az európai ember nincs felkészülve ezeknek a szúnyogoknak a csípésére, így a rovar nyálával bekerülő fehérjék akár eltérő immunválaszt is kiválthatnak, például sokkal hevesebb viszketést.

A tudósok inkább a biológiai irtást támogatják a kémiai szórással szemben. A szúnyoggyérítésért felelős Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tanácsadója, Sáringer-Kenyeres Tamás szerint azonban mindkettőnek van előnye és hátránya.

„A biológiainak az, hogy egy természetbarát, környezetbarát, és a mi megítélésünk szerint relatív gazdaságos technológia. A kémiainak meg, hogy rendkívül gyors beavatkozást és látványos eredményt lehet elérni, sajnos hosszú távon kevéssé, de ez a rövid távú hatás is rendkívül fontos” – mondta a szakember az ATV Híradójának.

(forrás: ATV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés