hirdetés
hirdetés
2022. október. 01., szombat - Malvin.
hirdetés

Az EU mindent megtesz az oltóanyagok gyártásának növelésére

Az Európai Unió mindent megtesz, hogy finanszírozást biztosítson a koronavírus elleni oltóanyagok gyártásának globális növelésére, jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kedden Tedrosz Adhanom Gebrejeszusszal, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójával közösen tartott online sajtótájékoztatóján.

hirdetés

A tájékoztatót abból az alkalomból tartották, hogy 24 vezető politikus, köztük a francia elnök, a brit, a német, az olasz és a spanyol kormányfő aznap megjelent közös írásában egy globális együttműködési keretrendszer létrehozását javasolta a jövőbeli világjárványok kezelésére: a nemzetközi összefogás révén a szükséges információcsere felgyorsítása mellett finanszírozást is biztosítanának a vonatkozó kutatáshoz és fejlesztésekhez.

Biztosítanunk kell az oltásokhoz, gyógyszerekhez és tesztekhez való egyetemes és méltányos hozzáférést, fogalmazott Michel, aki a WHO-főigazgatóval együtt szintén az aláírók között volt. Az uniós tagországok vezetőit tömörítő tanács elnöke kiemelte: nem az a kérdés, hogy a következő járvány bekövetkezik-e, hanem az, hogy mikor következik be. Fel kell készülni a járványokra, a jelenlegi járvány ugyanis rávilágított a gyengeségekre és megosztottságra. Itt az ideje, hogy globális közösséget alkossunk, és olyan védelem kiépítését kezdjük meg a járványokkal szemben, illetve a jövő generációi számára, amely messze túlmutat a mai válságon, tette hozzá Michel.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz azt mondta: a WHO májusban előterjesztheti a világjárványokról szóló nemzetközi megállapodásra irányuló javaslatát, amely segíteni kívánja a koronavírus-járvány által feltárt hiányosságok kezelését, a nemzetközi egészségügyi előírások végrehajtását, és együttműködést biztosít a járványmegelőzés és az esetleges újabb járványokra adható válaszlépések területein. Eljött az idő a cselekvésre. A világ nem várhatja meg a járvány végét, hogy felkészüljön a következő elleni harcra, fogalmazott a WHO főigazgatója.

A világ több vezető újságjában kedden megjelent közös cikkben 24 ország és nemzetközi szervezet vezetői a koronavírus-világjárványhoz hasonló veszélyhelyzetek intézményes megelőzése végett a második világháború utáni nemzetközi összefogáshoz mérhető globális együttműködést kezdeményeztek.

A közös levél szerzői szerint remény kínálkozik arra, hogy a koronavírus-járvány elleni közös küzdelem során kiépülhet egy robusztusabb nemzetközi egészségügyi szerveződés a jövőbeni nemzedékek védelmére. Az aláírók szerint új nemzetközi megállapodásra van szükség, amely a WHO alapokmányára támaszkodna és más nemzetközi szervezeteket is bevonna az együttműködésbe. A szerződés fő céljai közé tartozna a nemzetközi együttműködés jelentős megerősítése annak érdekében, hogy javítani lehessen a riasztási rendszerek működését, az adatmegosztást, a kutatási tevékenységet, és, hogy létrejöhessen az oltóanyagok, a gyógyszerek, a diagnosztikai eszközök és a személyi védőfelszerelések helyi, regionális és globális gyártásának és elosztásának rendszere.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés