hirdetés
hirdetés
2022. szeptember. 27., kedd - Adalbert.
hirdetés

Az egészségügyi szakértők közös európai megoldást sürgetnek a gyógyszerhiány miatt

Négy pontban javasol lépéseket az Európai Orvostudományi Akadémiák Szövetsége (FEAM) a különféle területeken jelentkező gyógyszer- és terápiáseszköz-hiány enyhítésére.

hirdetés

Az egészségügyi szakértők szerint a jelenleg kialakult gyógyszerhiány kezeléséhez közös európai álláspont kialakítására van szükség az adatgyűjtés európai szintű harmonizálása és az érintett szakterületek közötti párbeszéd ösztönzése érdekében, hogy sikerüljön átfogó megoldásokat találni a helyzetre.

Az Európai Orvostudományi Akadémiák Szövetsége (Federation of European Academies of Medicine, FEAM) és tagakadémiái a szeptember 9-én a gyógyszerhiány témájában közzétett nyilatkozatukban egységes, európai szintű megközelítést sürgetnek a gyógyszerhiány kezelésére.

A hiány számos tényezőre vezethető vissza, ami megnehezíti a meghatározását és az értékelését. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a politika egészen a közelmúltig nemzeti és európai szinten is igen kevés figyelmet szentelt a problémának.

Azonban maga a meghatározás is változhat attól függően, hogy milyen szakpolitikai szintet és nagyságrendet kell figyelembe vennünk, mi a hiányra vonatkozó adatszolgáltatás viszonyítási alapja, valamint hogy hogyan ítéljük meg a helyzetet az érintett felek – például az ágazat és a betegek – eltérő nézőpontjából.

„A hiány összeurópai meghatározására van szükség ahhoz, hogy a problémát Európa-szerte egységes módon értékelhessük, továbbá hogy összehasonlítható adatokat gyűjthessünk, ami lehetővé teszi a hiány és a lehetséges megoldások közös elemzését” – áll a dokumentumban.

Hogy ebben a helyzetben előrelépést lehessen elérni, az egészségügyi szakértők azt javasolják, hogy valamennyi érdekelt fél bevonásával induljon konzultációs folyamat a gyógyszerhiány közös meghatározása céljából.

A járványhelyzet ráirányította a figyelmet a kritikus gyógyszerek és védőfelszerelések hiányára, ezen belül arra, hogy meghatározó jelentőségű lehet a gyógyszerek előállításának helye. A FEAM és tagakadémiái nyilatkozatukban hangsúlyozzák, hogy a termelés egy részének átköltöztetésére van szükség.

A dokumentum így fogalmaz: „Tekintve, hogy az Európában felírt gyógyszerek 80 százaléka Indiából és Kínából származik, és hogy a teljes gyártás nem helyezhető át Európába, nagyon fontos, hogy arra a néhány gyógyszerre összpontosítsunk, amelyek a legfontosabbak.”

A nyilatkozat arra is kitér, hogy célszerű lenne meghatározni a kritikus és alapvető fontosságú gyógyszereket, amelyeknek a gyártása elsőbbséget élvezne a megfelelő termelési szint biztosítása érdekében. „Össze kellene állítani az alapvetőnek és kritikus fontosságúnak minősített gyógyszereknek a jegyzékét, majd folyamatosan frissíteni” – áll a dokumentumban. Ez amúgy az európai gyógyszerstratégiáról szóló európai bizottsági közlemény egyik kiemelt témája is.

Az európai gyógyszerstratégiára vonatkozó, 2020 novemberében kiadott közlemény egy egész sor intézkedést fogalmaz meg. A stratégia végrehajtása végigkíséri az Európai Bizottság megbízatását, és kiemelt feladatai közé tartozik majd a gyógyszerekkel kapcsolatos jogszabályok felülvizsgálatának előterjesztése 2022-ben.

A jelentés főbb ajánlásai

1. A gyógyszerhiánnyal kapcsolatos közös európai álláspont kialakításának előmozdítása az adatgyűjtés európai szintű harmonizációja érdekében, valamint széles körű megoldásokat célzó, átfogó egyeztetések ösztönzése az érintett szakterületek között.

2. Uniós szintű intézkedések meghozatala a hiány közösen elfogadott meghatározása alapján, a helyzet alapos mérlegelése nyomán lefolytatott konzultációs folyamat eredményeképpen. A témában készülő uniós jogszabályoknak figyelembe kell venniük a szereplők széles körétől érkező észrevételeket, valamint a kiváltó okokat ismertető és a meglévő jogszabályi kereteket értékelő külső tanulmány megállapításait. A világjárvány közvetlen következményeinek kezelésére bevezetett intézkedéseket is figyelembe kell venni, és adott esetben megismételni.

3. Az együttműködés előmozdítása több politikai szinten, beleértve a nemzeti, európai és nemzetközi színteret is. Az egyes államok határozott kötelezettségvállalásának kulcsszerepe lehetne abban, hogy Európa hatékonyabban tudja kezelni a gyógyszerhiányt. Az uniós ügynökségek megbízatását felül kell vizsgálni, és meg kell erősíteni, a személyi és költségvetési források növelésével párhuzamosan.

4. Egyes gyógyszerek hazai gyártásának megerősítése a gyártóegységek áthelyezése révén és az ellátási források megfelelő eloszlásának biztosítása annak érdekében, hogy egy gyártó se függjön túlzottan egyetlen forrástól. A kritikus fontosságú gyógyszerek jegyzékének összeállítása előrelépést jelentene abban az irányban, hogy rangsorolhassuk, mely gyógyszerekre kell nagyobb figyelmet fordítani.

Az Európai Orvostudományi Akadémiák Szövetségének a gyógyszerhiányról kiadott nyilatkozata – amely itt érhető el – részletesebben is ismerteti a fenti négy pontban vázolt témákat.

(forrás: Magyar Tudományos Akadémia )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés