hirdetés
hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

Az antimikrobiális szerek használatának nagymértékű korlátozását szorgalmazzák

A tagállamok a közelmúltban megszavazták azt az európai bizottsági javaslatot, amely az antimikrobiális szerek használatának nagymértékű korlátozását szorgalmazza. Az unió Egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hírlevelében Eva Zamora Escribano, a Bizottság takarmányozással és állatgyógyászati készítményekkel foglalkozó egységének vezetője ismerteti, mit jelent ez annak a küzdelemnek a szempontjából, amelyet korunk „csendes világjárványa”, az antimikrobiális rezisztencia ellen folytatunk.

hirdetés

Az EU július 20-án tette közzé azoknak az antimikrobiális szereknek a jegyzékét, amelyeket ezentúl kizárólag a humángyógyászatban lehet majd alkalmazni. Hogyan fogja használatuk korlátozása elősegíteni az antimikrobiális rezisztencia visszaszorítását? 

A Bizottság az antimikrobiális szerek humán- és állatgyógyászati használata tekintetében egyaránt a holisztikus, egységes egészségügyi megközelítést követi, egyúttal pedig a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe veszi. Létfontosságú, hogy az antimikrobiális szereket körültekintőbben használjuk. Az intézkedés révén az EU nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a humángyógyászatban nélkülözhetetlen antimikrobiális szerek megőrizzék hatékonyságukat. Ezt úgy érjük el, hogy a jegyzékbe felvett antimikrobiális szerek alkalmazását a humánegészségügyre korlátozzuk, ami azt jelenti, hogy az Európai Unióban ezeket a szereket nem fogjuk állategészségügyi célokra használni, mondja Eva Zamora Escribano, a Bizottság takarmányozással és állatgyógyászati készítményekkel foglalkozó egységének vezetője.

Az elmúlt években milyen eredményeket sikerült elérni az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem terén az állategészségügyben? 

Az állatgyógyászati antimikrobiális szerek értékesítése már az elmúlt évtizedben is több mint 40%-kal csökkent. Ez nagyon biztató, de ennél többet is tehetünk. Az állatgyógyászati készítményekről szóló új uniós rendelet, amelyet idén januártól kell alkalmazni, korszerűsíti a jogi keretrendszert, és biztosítja, hogy az állatgyógyászati készítményeket jobban, biztonságosabban és felelőségteljesebben használjuk.

A rendelet egy sor olyan konkrét intézkedést határoz meg, melyek az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelmet szolgálják. A legfontosabbak a következők: az antibiotikumok állatcsoportokban történő preventív használatának betiltása, a növekedés előmozdítására vagy a hozam növelésére használt antimikrobiális szerekre vonatkozó tilalom kiterjesztése, szigorú feltételek meghatározása az antimikrobiális készítményekre vonatkozó vények kiadása tekintetében, valamint annak előírása, hogy a tagállamok gyűjtsenek adatokat az antimikrobiális szerek értékesítéséről és állatfajonkénti felhasználásáról. Ezek az intézkedések segítenek majd megvalósítani azt „a termelőtől a fogyasztóig” stratégiában kitűzött célt, miszerint 2030-ig a felére kell csökkenteni az Európai Unióban a haszonállatoknak szánt és az akvakultúrában használt antimikrobiális szerek értékesítését.

Az antimikrobiális rezisztencia terjedését nem tartóztatják fel az országhatárok, ezért tiszteletben kell tartani azokat a követelményeket, melyek értelmében nem szabad az Európai Unióba behozni olyan, emberi fogyasztásra szánt állatokat és állati eredetű termékeket, amelyeket növekedést előmozdító, hozamot növelő vagy olyan antimikrobiális szerekkel kezeltek, melyek használatát az EU a humángyógyászat területére korlátozta.

Az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem tekintetében melyek a következő lépések az állatgyógyászati készítményekről szóló új uniós rendelet végrehajtása terén? 

Az antimikrobiális rezisztencia visszaszorítása érdekében a Bizottság fáradhatatlanul arra törekszik, hogy további jogszabályok életbe léptetésével lehetővé tegye az új rendelet hatékony végrehajtását. Jelenleg a Bizottság azon dolgozik, hogy részletekbe menően szabályozza, milyen követelményeket kell a nem uniós országoknak teljesíteniük az antimikrobiális szerek használata tekintetében ahhoz, hogy emberi fogyasztásra szánt állatokat és állati eredetű termékeket exportálhassanak az EU-ba. Ezen túlmenően a Bizottság új javaslatot készít elő, mely azokat az antimikrobiális szereket hivatott jegyzékbe foglalni, amelyeket nem, vagy csak bizonyos feltételekkel lehet a forgalombahozatali engedélyükben foglaltaktól eltérően használni. A tagállamokkal szemben támasztott új kötelezettség, melynek értelmében adatokat kell gyűjteniük az antimikrobiális szerek értékesítésére és felhasználására vonatkozóan, lehetővé fogja tenni a Bizottság és a tagállamok számára, hogy célzottabb intézkedéseket hozzanak az antimikrobiális rezisztencia leküzdésére. A Bizottság 32,4 millió eurót különített el a 2022–2027-es időszakra abból a célból, hogy támogassa a tagállamok által végzett adatgyűjtést.

Említette, hogy az antimikrobiális rezisztencia voltaképpen egy „csendes világjárvány”. Hogyan kívánja felvenni ellene a harcot a Bizottság? 

Az antimikrobiális rezisztencia becslések szerint kb. 33 000 halálesetet okoz évente az Európai Unióban. Világszerte komoly – és egyre nagyobb – fenyegetést jelent az egészségre. Erre válaszul a Bizottság számos kezdeményezést indít útnak.

A gyógyszerekre vonatkozó uniós jogszabályok felülvizsgálata is több új intézkedés létrejöttét fogja eredményezni, az antimikrobiális rezisztencia visszaszorítását célzó új együttes fellépés pedig 50 millió euró összegben részesül majd „az EU az egészségért” elnevezésű 2022-es cselekvési program forrásaiból, ami azt célozza, hogy segítse a tagállamokat az antimikrobiális rezisztenciára vonatkozó nemzeti cselekvési terveik kidolgozásában és aktualizálásában. A Bizottság ezenfelül tanácsi ajánlásokra irányuló javaslaton is dolgozik az antimikrobiális rezisztencia témájában, melyben hatásos tagállami és uniós szintű tevékenységeket szorgalmaz.

Végezetül pedig – ami a nemzetközi színtéren végzett munkát illeti – azt is meg kell említeni, hogy a Bizottság az Egészségügyi Világszervezet 2015. évi, antimikrobiális rezisztenciára vonatkozó globális cselekvési tervének felülvizsgálatát indítványozza, és arra törekszik, hogy olyan globális megállapodás jöjjön létre a világjárványokra történő felkészülésről és reagálásról, melynek az antimikrobiális rezisztencia kérdésköre is a részét képezi.

 

További információk: az állatgyógyászati készítményekről szóló uniós rendelet és az antimikrobiális rezisztencia leküzdését célzó uniós intézkedések

(forrás: Európai Egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hírlevél, https://ec.europa.eu/newsroom)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés