hirdetés
hirdetés

Alkalmi bélyegblokk az Év Gyógynövényének

Alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta abból az alakalomból, hogy a levendula lett 2018 gyógynövénye. A sorszámozott blokk 70 000 példányban, Maros Krisztina grafikusművész tervei szerint, az ANY Biztonsági Nyomdában készült.

hirdetés

A blokk grafikáját a levendula virágzatára utaló lila szín uralja, ami megidézi a Nap és a széles levendulaföldek hangulatát. A népi motívumokra hasonlító, leegyszerűsített ábrázolás kiemeli a növény elegáns megjelenését. Az alkalmi borítékon és az alkalmi bélyegzőn szintén a bélyeg motívumai jelennek meg.

Fotó: Magyar Posta
Fotó: Magyar Posta

A gyógyszerészet és a gyógynövények története évszázadok óta szorosan összefonódik. Bár a modern gyógyászatban a növényi kivonatok alkalmazása kisebb jelentőségű, mint korábban, a legújabb gyógyszerhatóanyagok ma is jelentős részben természetes eredetűek, több száz növényi molekulából kifejlesztett gyógyszervegyület létezik. Napjainkban is számos növényi kivonatot tartalmazó gyógyszer, gyógytermék és sok ezer étrend-kiegészítő kapható.

A valódi vagy keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia) az ajakosok családjába tartozó, 40-60 cm magas, félgömb alakú, örökzöld, évelő, mediterrán eredetű félcserje. Kékes-lilás színű virágai június végén nyílnak. A Magyar Gyógyszerkönyvben szárított virága és a belőle nyert illóolaj hivatalos. Levendula fajokat már az ókorban is alkalmaztak gyógyászati célból sebek fertőtlenítésére, valamint álmatlanság kezelésére. A valódi levendula Benedek-rendi szerzetesek révén terjedt el Európában, a XV. századtól dísz- és aromanövényként Magyarországon is ültetik. Hazai ipari célú termesztését Franciaországból származó tövek telepítésével 1920-ban Bittera Gyula indította el a Tihanyi-félszigeten. Napjainkban a legkedveltebb gyógynövények egyike, és egyre több helyen termesztik. A fitoterápiában a levendulavirágot elsősorban teaként nyugtalanság, álmatlanság kezelésére, emésztési panaszok enyhítésére alkalmazzák. A növény illóolaját aromaterápiás szerként is használják, valamint a kozmetikai ipar fontos alapanyaga, közli a Magyar Posta híre alapján az eletforma.hu.

(forrás: eletforma.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés