hirdetés
hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

Alapanyaghiány: speciális szabályok lépnek életbe

Az élelmiszer-alapanyagok helyettesítése terén speciális szabályok lépnek életbe, amelyek a gyártóknak segítenek abban, hogy a hiánycikké váló alapanyagokat pótolni tudják más összetevőkkel, mondta Bognár Lajos országos főállatorvos sajtótájékoztatón, Budapesten kedden.

hirdetés

Kiemelte: az alapanyagok beszerzése számos területen nehézkessé válik a járvány és az ukrajnai helyzet miatt; eddig leginkább a napraforgónál és a napraforgóolajnál figyelhető meg a probléma. Bizonyos összetevők hiánya a piacon a termelőknek okozhat gondot, a lakossági ellátást egyelőre nem veszélyezteti, hangsúlyozta. Az országos főállatorvos példaként elmondta: az új szabályozás lehetővé teszi, hogy a napraforgóolajat a gyártó például repceolajjal helyettesítse egy adott termék előállításánál. Az eredeti csomagolásban is lehet értékesíteni az árut, külön figyelmet kell azonban fordítani a fogyasztó tájékoztatására a változásról.

A határozat célja biztosítani a lakossági ellátást, hogy a megszokott kínálat ugyanolyan minőségi színvonalon megmaradjon. Az alapanyagok cseréje az élelmiszerbiztonság vagy a tájékoztatási kötelezettség sérülésével nem járhat, hangsúlyozta. Elsősorban a gyártó felelőssége a fogyasztót informálni; ha egy cégnek nincs lehetősége lecserélheti a csomagolást, a szabályozás lehetővé teszi, hogy részlegesen átcímkézze azt. Egyedi megállapodás alapján a kereskedő is tájékoztathatja a vásárlót.

Bognár Lajos jelezte, hogy a Nébih tematikus honlapján megtalálhatók lesznek az információk az alapanyagcserékről.

Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy a járvány miatt már korábban jelentősen emelkedett számos alapanyag ára és az energiaköltségek is megugrottak; ezt a helyzetet tetézi az Ukrajnában kitört háború. Egyelőre még nem látható, hogy mikor lesz vége a háborúnak és milyen gyorsan tud visszatérni a megszokott rend a termelésben, a váratlan helyzeteket azonban a szabályozásnak is köszönhetően a gyártók meg fogják tudni oldani.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára azt hangsúlyozta: az új határozat célja biztosítani, hogy legyen elegendő áru az élelmiszerboltokban, könnyebben kezeljék a gyártók a megváltozott piaci helyzetet. A vásárlóknak fel kell készülniük arra, hogy bizonyos termékekben nem a megszokott összetevők lesznek, például a majonéz napraforgóolaj helyett repceolajjal készül, mondta. Mindenkit arra biztatott, hogy figyeljék a termékek címkézését, a boltokban a kiírásokat és a gyártók honlapját is.

Az országos főállatorvos határozata hétfőn jelent meg, a szabálygyűjteményt az Agrárminisztérium és a Nébih szakértői dolgozták ki az élelmiszeripar és a kereskedelem szakmai szövetségeinek bevonásával.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés