hirdetés
hirdetés
2021. július. 28., szerda - Szabolcs.
hirdetés

A Területi Elnökök Értekezlete elvárja a kormány és a kamara közötti azonnali egyeztetést

A Magyar Gyógyszerészi Kamara Területi Elnökök Értekezlete június 18-án tartott ülésén a 21 területi szervezet közül 19 területi szervezet képviseletében részt vevő elnökök egyhangúlag az alábbi határozatot hozták.

„A Magyar Gyógyszerészi Kamara Területi Elnökök Értekezlete az EMMI és a Kamara elnöke közötti, a gyógyszerészek megítéléséről kirobbant vita kapcsán, a Kormány és a Kamara 2010 óta folyamatos stratégiai együttműködésére is tekintettel, az alábbiakat tartja fontosnak kinyilvánítani.

1. A Területi Elnökök Értekezlete egyetért a Kamara elnöke és elnöksége által képviselt állásponttal az ágazatot felügyelő EMMI vezetői által kinyilvánított, a gyógyszertárak koronavírus-járvány alatti folyamatos, korlátozás nélküli és példás helytállását semmibe vevő és a gyógyszerészeket megalázó véleményével kapcsolatban.

2. A Területi Elnökök Értekezlete elvárja, hogy a Kormány tegye egyértelművé: az egészségügyi ellátórendszer részének tekinti a gyógyszerellátást és az abban foglalkoztatott szakembereket.

3. A Területi Elnökök Értekezlete elvárja, hogy a Kormány szerezzen végre érvényt a gyógyszertárak tulajdonlásával, továbbá a gyógyszertárak működtetésével kapcsolatos, a Kamara és a Kormány konszenzusával megalkotott, érvényben lévő jogszabályi előírásoknak.

4. A Területi Elnökök Értekezlete elvárja, hogy a megállapodásokban foglaltaknak megfelelően azonnal kezdődjenek érdemi kormányzati egyeztetések a Kamarával a gyógyszerellátás megoldatlan problémáiról, így

  • a gyógyszertári marketing szabályozásáról, hogy a promóciós tevékenység csak a gyógyszerek különleges voltára és a gyógyszertárak egészségügyi szolgáltató tevékenységére tekintettel legyen lehetséges,
  • a gyógyszertárak szakmai szolgáltatásainak feltételeiről, fejlesztéséről és finanszírozásáról,
  • a gyógyszer-árrés rendszer strukturális hibáinak kiküszöböléséről,
  • a vidéki gyógyszerellátás megőrzéséről és megerősítéséről,
  • a gyógyszertári ügyelet szabályozásáról és finanszírozásáról,
  • a gyógyszertári adminisztráció racionalizálásáról.

Mindezekben a kérdésekben a Kamara a javaslatait az EMMI-hez már korábban eljuttatta. A Területi Elnökök Értekezlete elvárja, hogy a Kormány és a Kamara az elmúlt 10 év stratégiai együttműködésének szellemében, ezekről a kérdésekről azonnal kezdjen egyeztetéseket, és a lehető legrövidebb időn belül érdemi megoldást dolgozzon ki.”

Budapest, 2020. június 18.

Dr. Nyíri László elnök, Területi Elnökök Értekezlete

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés