hirdetés
hirdetés
2023. február. 03., péntek - Balázs.
hirdetés

A szúnyogcsípés elősegíti a vírusok terjedését

A vörös, gyulladt duzzanat elősegíti a szúnyog által hordozott vírusok – például a zika – szaporodását és terjedését, írja az origo.hu.

hirdetés

A szúnyogcsípés nyomán kialakuló viszkető, vörös duzzanat segíthet a rovar által hordozott vírusoknak abban, hogy további gazdaszervezeteket megfertőzzenek – állapította meg a Leedsi Egyetem (Anglia) vírus-gazda kölcsönhatásokkal foglalkozó kutatócsoportja. Az Immunity című folyóirat június 21-i számában megjelent, egérkísérleteken alapuló tanulmány szerint az a gyulladásos reakció, amely a szúnyogcsípéseket oly kellemetlenné teszi, egyben elősegíti a szúnyog által hordozott vírusok – például a zika – szaporodását és terjedését – olvasható az origo.hu-n.

Clive McKimmie és munkatársai egerek segítségével modellezték, milyen folyamatok zajlanak, amikor a szúnyogcsípés helyén vírusok is a bőrbe kerülnek – írják a hírportálon. A kísérletekhez az Aedes aegypti szúnyogfajt használták, amely a zikán kívül más súlyos trópusi betegségek kórokozóit is hordozza; főleg ez a faj felelős például a a dengue- és a chikungunya-láz terjesztéséért.

A szúnyogok csípés közben a vérszívással egyidejűleg a nyálukat is a bőrbe fecskendezik. A szúnyognyál immunválaszt vált ki, amely során fehérvérsejtek sereglenek a helyszínre. A kutatók mesterségesen fecskendezték a vírusokat az egerek bőrébe, részint érintetlen bőrfelületre, részint olyan helyre, ahol szúnyogcsípés is érte a bőrt. Meglepetésükre azt találták, hogy az immunsejtek nemhogy segítettek volna elpusztítani a vírusokat, de maguk is megfertőződtek, és mintegy tudtukon kívül szaporítani kezdték a kórokozót. Szúnyogcsípés és az azt kísérő gyulladás híján a bőrbe juttatott vírusok nem tudtak hatékonyan sokszorozódni.

A teljes cikk az origo.hu-n olvasható.

(forrás: [origo])
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés