hirdetés
hirdetés
2021. február. 25., csütörtök - Géza.
hirdetés

A polio még velünk marad

Június 21-e a védőoltások világnapja, amit Magyarország kezdeményezett az Egészségügyi Világszervezetnél még 2004-ben. A világnapon dr. Szlávik Jánost az InfoRádió kérdezte.

hirdetés

Az utóbbi években elterjedt oltásellenesség hátterében egy csaló orvos meghamisított vizsgálata áll, a vakcináknak semmilyen veszélye sincs – hangsúlyozta az InfoRádiónak Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Haematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa.

A védőoltások kapcsán nem csupán a gyermekkori kötelező oltásokra kell gondolnunk, amelyeket úgynevezett kampányoltások során adják be a gyermekeinknek, hanem többféle, más oltás is létezik, mutatott rá Szlávik János. A Dél-pesti Centrumkórház Országos Haematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa megemlítette – a többi között – a fertőzések megelőzésre szolgáló, a munkakörökhöz (pl. egészségügy) kötött oltásokat, de külföldi utazások előtt alkalmazott injekciókra is felhívta a figyelmet. De a felsoroltakon túl is számtalan nem kötelező védőoltás létezik Magyarországon.

A Földön a védőoltások segítségével eddig egyetlen egy betegséget sikerült teljes egészében eltüntetni, ez pedig a fekete himlő, amely emberek millióinak halálát okozta a középkortól kezdődően. "Az 1970-es évek végére a Föld valamennyi országában sikerült mindenkit beoltani" – hangsúlyozta. A következő a gyermekbénulás lehet, fűzte hozzá Szlávik János. A kutatók úgy gondolták, hogy már erre az évtizedre megszűnik ez a betegség, de sajnos a háborúk közbeszóltak.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés