hirdetés
hirdetés
2020. szeptember. 30., szerda - Jeromos.
hirdetés

A magyar kormány is felkészül a vakcinavásárlásra

Több külföldi kormányhoz hasonlóan, Magyarország is megkezdte a tárgyalásokat az oltóanyag beszerzésesre több megbízható partnerrel is. Hogy kikkel, arra a kérdésre nem kapott választ a hvg.hu.

hirdetés

A hvg.hu megkérdezte a magyar kormányt és az operatív törzset, hogy foglalt-e le kísérleti fázisban lévő oltóanyagot, és ha igen, mennyit és kitől, mire egy egymondatos választ kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumától: több külföldi kormányhoz hasonlóan, Magyarország is megkezdte a tárgyalásokat az oltóanyag beszerzésesre több megbízható partnerrel is.

Az alapinformációt tartalmazó válasz után a lap újból rákérdezett a tételre, a gyártókra és arra, hogy ebbe a beszerzésbe is bevonnak-e cégeket, úgy, mint a lélegeztetőgépeknél, illetve hogy mire számítanak, a befoglalás sorrendje alapján dől-e majd el, mely országok jutnak először vakcinához, mire ugyanazt az egy mondatot küldték vissza.

Nem szokványos, hogy az országok előre befoglaljanak készleteket olyan vakcinából, mely még el sem készült – mondta a lapnak Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának a vezetője. Nagyon sok gyógyszergyártó dolgozik a vakcinán, ezek között több ígéretes is van, csakhogy legutóbb az oxfordiról derült ki, hogy ugyan kivált immunitást, de tartós védettség helyett csak a tüneteket enyhítette és a halálozási arányt csökkentette – tette hozzá Jakab. Ez az a vakcina, melyből a négy EU-s ország befoglalt 400 millió darabot. A gyártók hagyományos és modern módszerekkel is kísérleteznek (vagyis a gyengített vagy elölt kórokozók mellett fehérje alapú oltóanyagon is dolgoznak), egyelőre nem tudni, melyik lesz a befutó.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés