hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 08., szombat - László.
hirdetés

A legalapvetőbb gyógyszerek hiányoznak Oroszországban

Hétszáz olyan készítményt tartanak számon Oroszországban, amelyek hozzáférhetetlenné váltak a patikákban és a kórházakban, derül ki a Népszava összeállításából.

hirdetés

A „Moszkovszkij Komszomolec” átfogó cikkében azt állítja, hogy az orosz piacról tömegesen tűnnek el a gyógyszerek. A szakértők 700 olyan készítményt tartanak számon, amelyek hozzáférhetetlenné váltak a patikákban és a kórházakban. Akadnak közöttük létfontosságúak, drágák és olcsók, egyszerűek és korszerűek. Az állam ugyanis visszatartja a megrendelések kifizetését, a cégek pedig veszteségeikre hivatkozva inkább nem szállítanak.

Az első félévben az állam által kiírt gyógyszer-pályázat közül 47 ezerre egyetlen ajánlat sem érkezett. E tekintetben a legrosszabb a helyzet a moszkvai kórházakban, különösen az inzulin-ellátás terén. De bajok vannak alapvető rák- és AIDS ellenes készítmények ellátottságával is. Se vége, se hossza azoknak az életbevágóan fontos szereknek, amelyek hiányoznak. Különösen azok, amelyeknek az áremelését még 2010-ben az állam erőteljesen korlátozta.

Már a hasmenés vagy a köhögés elleni legnépszerűbb gyógyszereket is hiába keresik az emberek a patikákban. Egy televíziós műsorvezető arról nyilatkozott, nem tudja, mi okozza a gyerekek halálát, akik nem jutnak időben gyógyszerhez: a bürokratizmus, a korrupció, a lobbitevékenység, a gyilkos közömbösség vagy valami más. Ami az egészségügy egészét illeti, még ha eltekintünk is attól, mennyit lopnak el menet közben az állami befektetésekből, és mennyire rosszul használják fel a rendelkezésre álló anyagi forrásokat, a kép akkor is lehangoló, írja a Népszava.

(forrás: Népszava)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés