hirdetés
hirdetés
2022. december. 08., csütörtök - Mária.
hirdetés

A képviselőktől kapott karácsonyi csomagot az egészségügy

A legfrissebb egészségügyi törvénysaláta keddi elfogadása utat nyitott az elektronikus vényeknek, rendelkezett a patikai ügyeletekről, megváltoztatta a méltányossági gyógyszertámogatás kereteit, s a dohányboltokba száműzte az e-cigarettákat - írja a MedicalOnline.

hirdetés

A képviselők 158 igen, 5 nem szavazattal és 32 tartózkodás mellett fogadták el a törvényt. Szavazataikkal egyebek mellett rögzítették: készenlétre és ügyeletre valamennyi közforgalmú gyógyszertár és közvetlen lakossági gyógyszerellátást is biztosító intézeti gyógyszertár kötelezhető.

A módosítással meghatározták az elektronikus vénykiadás szabályait. Az ilyen vény kiadásáról a beteg igazolást kaphat, akár elektronikus úton is. Az igazolás birtokában mind a beteg, mind a meghatalmazottja jogosulttá válik a vény kiváltására. Ha a betegnek nincs ilyen igazolása, akkor csak saját maga tudja kiváltani a gyógyszert. Rögzítik: az EESZT szolgáltatásai legkésőbb 2016. június 1-jétől működnek.

A társadalombiztosítás által nem támogatott gyógyszerek árához az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) egyedi kérelmek alapján méltányosságból támogatást nyújthat. Az új szabály szerint az újonnan megjelenő, korábban még nem kérelmezett gyógyszerek esetében a méltányosságból történő támogatás csak akkor lehetséges, ha azok a magyar betegek kezelése során már bizonyították hatásosságukat és eredményességüket.

Létrehozzák az egyedi méltányossági regisztert a korábban még nem kérelmezett hatóanyagú, illetve indikációjú azon gyógyszer esetében, amellyel kezelendő betegek száma évente várhatóan meghaladja a 15 főt, vagy amelynek napi terápiás költsége termelői/import beszerzési áron számítva meghaladja a 15 000 forintot. Korábban még nem kérelmezett hatóanyagú gyógyszerre kizárólag ezen regiszter felállításáig nyújtható méltányosságból támogatás, utána a regiszterbe történő bevonással támogatható - olvasható a medicalonline.hu-n.

 

 

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés