hirdetés
hirdetés
2023. február. 03., péntek - Balázs.
hirdetés

A hazai és a külföldi vakcina is hozzáférhető lesz az oroszok számára

Az oroszok hazai és külföldi Covid-19 elleni vakcinával is beolttathatják majd magukat, mondta Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter az NTV televíziónak.

hirdetés

"Az embereknek meg kell adni a választás lehetőségét. És itt senki sem fog senkire nyomást gyakorolni, hogy milyen védőoltást csináltasson" - nyilatkozott a tárcavezető. Fontosnak nevezete ugyanakkor, hogy az orosz vakcina versenyképes legyen, és közölte: 27 ország jelentette be igényét arra, hogy kipróbálhassa a kereskedelmi megrendelést megelőzően. Közölte, hogy több helyre kétezer dózisig terjedő mennyiségben már szállítottak belőle.

Manturov szerint Oroszország az év végéig havi másfél millió adagra tervezi felfuttatni a termelést, amit a későbbiekben tovább bővíthetnek. A Szputnyik V oltóanyagot a Binnopharm, a Generium és az R-Pharm gyógyszergyár állítja majd elő.

Az első orosz vakcina klinikai tesztelésének "posztregisztrációs" (harmadik) szakasza hivatalosan szombaton kezdődik meg, de szerdai jelentések szerint Vlagyimir Zsirinovszkij, a jobboldali politikát követő Oroszország Liberális Demokrata Pártja nevű parlamenti párt vezetője önkéntesi minőségben beoltatta magát.

Oroszországban az igazolt Covid-19-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 4952-vel 1 005 000-re emelkedett a szerdán közölt hivatalos adatok szerint. A napi növekmény immár 18. napja nem haladja meg az ötezer főt, de nem is süllyed jelentősen ezen szint alá. A terjedés üteme 0,5 százalékos, az új esetek 24,2 százaléka tünetmentes. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (6 075 650), Brazília (3 950 931) és India (3 769 523) után. Az aktív esetek száma 627-tel 166 417-re csökkent. A halálozások száma 115-tel 17 414-re, a felépüléseké pedig 5464-gyel 821 169-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 37,1 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 275 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 210 700 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A The Moscow Times hírportál szerint Lengyelország és Görögország kedden a két hét múlva meghozandó újabb döntésig megszűntette az orosz állampolgárok beutazására vonatkozó tilalmat. Az utóbbi oroszágba azonban hetente csak ötszázan utazhatnak be Oroszországból.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés