hirdetés
hirdetés

A gyógyszerészeknél járt Kásler Miklós

Harmonikus a szakmai kamara és a minisztérium együttműködése – mondta az emberi erőforrások minisztere az MGYK által szervezett gyógyszerészi köztestületi napok nyitórendezvényén.

hirdetés

A gyógyszerészet területén komoly tradíciói vannak Magyarországnak – mondta az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten. A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) által szervezett gyógyszerészi köztestületi napok rendezvényén Kásler Miklós úgy fogalmazott, a minisztérium és a hivatásrend közötti együttműködés mindannyiunk érdeke, a betegeké és a magyar egészségügyé. Az együttműködési megállapodásról elmondta, arra azért van szükség, hogy a gyógyszerészetet érintő döntéseknél a szakmára tudjanak támaszkodni.

Hankó Zoltán, az MGYK elnöke arról beszélt, hogy 2010-ben született az első együttműködés a kormány és a kamara között, amelyet 2014-ben megújítottak. A tapasztalat az – mondta –, hogy amiben a kormánnyal megállapodtak, az teljesült is. A szóban forgó megállapodásokra nagy szüksége volt a gyógyszerészeknek, hiszen 2010-ben gazdasági, szakmai és morális válság sújtotta az gyógyszerpiaci ágazatot. Ebből a válságból sikeresen kilábaltak, ami a sikeres strukturális átalakításnak és az együttműködésnek köszönhető.

Hankó Zoltán szerint a jelenlegi struktúra alkalmas arra, hogy a gyógyszerellátás rendszere a vele szemben támasztott logisztikai, gyógyszerpolitikai elvárásokat teljesítse, és arra, hogy a gyógyszerész szakmai lelkiismerete szerint dolgozhasson, ami a kamara részéről a legfontosabb célkitűzés. Mint mondta, ahhoz, hogy ezek az elvárások teljesíthetőek legyenek a jövőben is, a rendszer továbbfejlesztésére van szükség, így garantálni kell a patikák gazdaságos működtetésének feltételeit, a képzés, továbbképzés területén segíteni a fiatal gyógyszerészeket és motivációs rendszereket kell kialakítani.

A köztestület elnöke bízik abban, hogy az egészségpolitikai elvárásoknak megfelelően a gyógyszerészek be tudnak kapcsolódni a népegészségügyi programokba, és a most kötött együttműködési megállapodás lehetőséget teremt a stratégiai célok megvalósítására, valamint megszabja a gyógyszerészeket érintő jogalkotás-előkészítő munkában való részvétel kereteit.

A rendezvényen Balog Zoltán volt emberi erőforrás miniszter a kamara Aranyérmét veheti át.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés